selvtillit Tag

Kurs på Zoom for “vettskremte”

Talehjelperen får med jevne mellomrom mail og henvendelser fra fortvilte foreldre: “Min datter /sønn nekter å gå på skolen når hun/han skal ha fremføring.” Har man først kjent på frykten, har det lett for at den eskalerer: du blir redd for å bli redd.Din fremtid avhenger av å kunne fremføre eller presentere med større selvtillit. For mange er det bare enkle små knep, gode opplevelser og følelsen av at dette kan jobbes med – da kan du komme så langt du vil og få brukt dine ferdigheter. Ikke la Taleskrekken hindre deg i å bli den du ønsker å være eller ta den utdannelsen du har lyst til. Ikke velg studier etter “hvor kan jeg slippe å presentere?” Ta kontakt om du ønsker privatundervisning på nett, så ser vi hva vi kan få til…

Talehjelperens erfaring

Talehjelperens erfaring er at det å få fritak på skolen er å gjøre eleven en bjørnetjeneste. Nå i disse Koronatider er det enda færre muligheter for eksponering, og terskelen kan bli høyere. Hvorfor ikke benytte muligheten nå, når så mye er stengst ned, til å ta tak i taleskrekken. Talefrykt er som annen frykt, man må møte frykten i kontrollerte former. Ved å utsette seg for den, lære gode teknikker for kontroll, vil problemet raskt kunne overkommes, særlig gjelder dette ungdom, de tar det fort. Talehjelperen Siri Skyttemyr slet selv med Taleskrekk fra 2. året på videregående. En uforberedt presentasjon var det som skulle til, deretter var talefrykten et faktum. Å stå foran klassen (30 elever) å vite at “dette kan du ikke godt nok, her må du stå til du er ferdig” utløste en sterk angst for å presentere eller i det hele tatt være synlig. Denne frykten styrte Talehjelperens valg vedrørende utdannelse og jobb. Det styrte og påvirket  livet i ca. 20 år. Tilfeldigheter gjorde at jeg kom ut av min Taleskrekk. Nå har jeg kurset et  tusentalls mennesker i mer enn 17 år.

Høy terskel å melde seg på kurs

Mange synes at det er veldig skummelt å melde seg på et “Talekurs for vettskremte”. Likevel er alle kjempelettet etter fullført kurs. Det var ikke så skummelt likevel, og du kjenner fort at du får til det du skal øve på. Det viktigste på kurset er å lære enkle teknikker som gjør at du kjenner kontrroll i ulike situasjoner som er “skumle”. du skal komme ut etter kurset med mye mer selvtillit og tro på egne ferdigheter.

For mange er det uaktuelt å melde seg på et ordinært kurs. Talehjelperen har derfor lagt nå opp til flere muligheter for nettbasert undervisning for deg som sliter. Det blir mulig å få privatundervisning eller vi samler flere til et felles opplegg, sjekk her 

Opplegget på nett går over to ganger 2,5 time, med en ukes mellomrom. Da får du tid til å praktisere teknikkene du lærer på kurset. Det fine er at du ikke trenger publikum eller tilhørere for å trene teknikk, du gjør det på egenhånd. Du kan også få en oppgave til dag 2 som vi blir enige om hva du ønsker å trene på.

Ønsker du senere å bli med på et ordinært kurs, får du bli med til “oppfølgingspris” kr. 1500,- Da får du muligheten til å eksponere deg i en mindre gruppe.

Og lurer du på noe, er det bare å ringe meg (Siri) på tlf. 91189886

 

Hva jeg fikk ut av “Talekurs for vettskremte”

Hei!
Tusen hjertelig takk for et godt kurs! Dagen etter kurs skrev jeg tale til en venninne som ble 40 år og jeg holdt den forrige lørdag.  Hun ble veldig rørt. Ville aldri gjort det før kurset? Så god følelse å kunne glede andre på den måten!I dag har jeg fått praktisert ganger to, med presentasjon av meg selv foran 45 medarbeidere i kommunen og deretter en kort oppsummering av en konferanse foran 40 kollegaer. Jeg kjente ikke på det vanlige kroppslige stresset og indre uroen i dag, selv om jeg var minimalt forberedt. Var egentlig ganske avslappet og det er enormt stor framgang allerede der. Nå er det bare å hive seg ut i det og la det stå til?

Så igjen takk for hjelpen! Du gjør en viktig forskjell som blir verdsatt. Ville bare gi en tilbakemelding om det?

Hilsen Torill, psykiatrisk sykepleier

Presentasjonsteknikken sitter nå- jeg har fått en bedre hverdag

“Hei Siri,

Da begynner det å nærme seg snart to år siden jeg var på kurs hos deg i Trondheim. Jeg sendte deg en mail i fjor høst etter at jeg var toastmaster i min brors bryllup, og takket deg for all veiledning også da. Men jeg hadde lyst å sende deg en ny mail.

En av tingene som var viktig for meg med kurset, var at jeg ønsket å lære meg teknikker som gjorde at jeg ble flinkere til å slutte å begrense meg selv på arbeidsplassen med tanke på å stå foran større forsamlinger. Der har jeg vært åpen til arbeidsgiver tidligere om min «taleskrekk», og blitt møtt med stor forståelse fra mine sjefer.

Status

Nå er status at jeg holder intervju med ulike personer på våre konferanser, hvor antall deltagere varierer alt fra 30-40 stykker, til nærmere 150-200 tilhørere. Jeg er alltid spent i forkant, men takket være teknikkene jeg lærte i fjor, har jeg en helt annen kontroll på spenningen enn før, som er nyttige å bruke hver eneste gang.

Jeg holdt tale i min bestevenns bryllup for et par uker siden, og var ganske spent i forkant om hvordan det kom til å gå. Jeg forberedte meg svært godt, både i forkant med tanke på innholdet, men også på pusteteknikkene, ståteknikkene og tankegangen rett før. Det gikk helt utmerket, og jeg opplevde faktisk glede av å holde tale, det var kanongøy! Tilbakemeldingene i etterkant var også gode fra gjestene.

Viktig lærdom

En annen lærdom jeg har tatt fra kurset: Det er lov å si nei om man blir utfordret til noe man ikke er komfortabel med. Da tenker jeg særlig på når arbeidsgiveren min spør meg i siste liten (gjerne rett før) om jeg kan si noen ord til en større forsamling. Jeg vet at en dårlig opplevelse fort kan sette begrensninger i fortsettelsen, og ønsker derfor ikke å eksponere meg unødig for situasjoner hvor jeg ikke har hatt muligheten til å forberede meg. I slike tilfeller er jeg åpen med arbeidsgiver at jeg ikke sier nei på trass, men at et nøkkelpunkt for meg er gode forberedelser. Det respekterer arbeidsgiveren min, og har gjort at jeg har sluppet å bli utsatt for «tvangssituasjoner».

Så tusen takk for å gi meg denne tryggheten! Det har også gjort meg tryggere som person på generelt grunnlag.

Vi snakkes!”

Er det din tur nå til å ta steget videre? Se kursdatoer, sted og pris her

 

Tren på å ta ordet, få økt selvtillit.

Det sies at “Det å trene på å ta ordet, er kongeveien til økt selvtillit”. Som kursholder i Presentasjonsteknikk i mer enn 12 år har jeg gjentatte ganger sett hvor fort det kan løsne når “vettskremte” deltagere får gradvis eksponering på kurs. På “talekurs for vettskremte” kommer deltagere i alle aldre og alle yrkesgrupper. Studenter, jobbsøkere, elektrikere eller lærere, alle yrker har vært representert. Felles for deltagerne er at de helst prøver å unngå å ta ordet i møter, holde en presentasjon eller foredrag osv. Noen deltagere på kurset har gjerne ukentlige eller daglige eksponeringer i jobben, andre har kanskje unngått situasjonene hele livet. Det mange forteller og beskriver er den lammende frykten når det kreves og forventes at de må ta ordet i ulike situasjoner. Det krever masse energi og mange sliter med søvnmangel, andre “bakker ut”, gjør alt de kan for å unnslippe.

 

Lær gode teknikker

Det er mange som blir rådet til “å hoppe i det”, det går over. Nei, det går ofte ikke over. Mange opplever tvert om at problemet øker over tid. Det blir verre og verre. Bare det å skulle presentere seg i plenum, kan være nok til at noen får “blackout”, får skjelvende stemme og får lyst til å rømme ut av situasjonen.

“Flight or fight-impulsen” slår inn automatisk, allerede mens du sitter og venter på tur. Da er det fort å få panikk.

Nettopp der er det viktig å ha noen “verktøy”. Det å lære hva du kan gjøre i ventesituasjonen og underveis, gjør at du har noe å møte frykten med. På kurs lærer du, ved gjentatte repetisjoner, nye reaksjonsmønstre. Ved å prøve gang på gang, kjenner du deg gradvis tryggere i situasjonen, du har gjort dette før. DA kommer følelsen av mestring. Ved mestring kommer gevinsten økt selvtillit. Etter hvert kan du kanskje klare å glede deg til neste presentasjon. Det kan fremdeles være skummelt, men du vet at du har teknikker og verktøy til å møte utfordringene som kommer.

Finn kursoversikten her

Treningsarena for presentasjoner

De fleste mennesker har liten eller ingen opplæring i å presentere. Det finnes få arenaer hvor du kan “teste deg ut” og hvor fallhøyden er liten. Talehjelperen er en slik arena. Se kursdatoer her.

På Talekurs for vettskremte kommer mange som har hatt dårlige opplevelser eller som vegrer seg for å presentere. Det finnes få arenaer der du kan lære god presentasjonsteknikk, få en gradvis tilvenning og kjenne at du mestrer situasjonen.  Med mestring i situasjonen er det lettere å tørre gå utenfor komfortsonen. Det å kjenne at det er mulig å bli mer komfortabel, få til tilstedeværelse under press, det gjør at man raskt tør å ta lange steg videre på feltet.

Kan taleskrekk kureres på to dager?

Det er forståelig når mange er skeptiske til at taleskrekk kan kureres så raskt. For mange mennesker er denne spesielle frykten noe de har levd med i mange år. Likevel, med de enkle teknikkene og mange repetisjoner, klarer vi å endre vårt tanke- og handlingsmønster på kort tid. Det må likevel presiseres viktigheten av å fortsette treningen på egenhånd etter endt kurs. For at nye tanke- og handlingsmønstre skal feste seg og bli varige, må det repetisjoner til. Bare husk da du lærte å sykle eller du skulle lære å kjøre bil. Etter x antall kjøretimer, kjenner man at man mestrer det, det går nesten på autopilot. Slik er det også når man skal kurere taleskrekk eller kvitte seg med andre fobier. Du må lære hvordan du skal tenke og handle, og ved repetisjon får du de automatiske tanke- og handlingsmønstrene etablert.

Det er mulig å glede seg

Du kan faktisk oppnå at du gleder deg til å holde tale eller å presentere. Med de teknikkene du lærer på kurs, får du etter hvert kontroll og du klarer å fokusere på de viktige tingene. I stedet for å grue deg og se for deg alle skrekkscenarier, får du mer selvtillit og du klarer å bruke energien din målrettet.

Husk, har du tatt et begynnerkurs, kan du alltid komme igjen for mengdetrening til oppfølgingspris.

 

Lær de gode teknikkene – presenter med selvtillit

Kommunikasjonsrådgiver og kursleder Siri Skyttemyr forteller: Da jeg var 17 år møtte jeg taleskrekken ved å stille uforberedt til en fremføring på videregående.

Lite visste jeg at det ville få så store konsekvenser for mitt liv. I flere år fant jeg “smutthull” for å unngå å måtte ta ordet i forsamlinger. Jeg valgte bort utdannelse jeg ønsket å ta, unnlot å søke jobber hvor kravet var “gode muntlige kommunikasjonsferdigheter” og var engstelig for å reise på kurs eller møter hvor man måtte presentere seg.

Tilfeldigheter og pågangsmot gjorde at jeg fant en vei ut av min taleangst. Det jeg lærte førte til et sterkt ønske om å hjelpe alle de andre som jeg visste slet med det å ta ordet i forsamlinger. Det sies at på en liste over folks fobier kommer angsten for å dø på 7.plass, mens angsten for å ta ordet kommer på 1.plass. Nå har jeg holdt “talekurs for vettskremte” i mer enn 12 år og kurset et tusentalls mennesker.

De teknikkene jeg lærte da, deler jeg med deg på mine kurs. Det er viktig å eksponere seg for det som er ubehagelig. Men, kursene holdes kun i landets største byer. Kanskje bor du langt fra et kurssted eller kanskje du ønsker å vite litt mer om dette før du evt. kommer på kurs. Til Oslo kommer deltagere fra Finnmark i sør til Agder i sør.

Nettkurs og bok – “Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken”

Jeg har valgt å lage en kortversjon som nettkurs https://www.talehjelperen.no/nettkurs/ og jeg selger boken som gir litt bredere bakgrunn. Der lærer du teknikkene og prinsippene for å få kontroll med fryktreaksjoner og du lærer grunnleggende presentasjonsteknikk. For noen kan dette være nok til å mestre kommende presentasjoner. For andre kan det kanskje være lurt å komme på kurs i tillegg. Ikke alle har mulighet til å “prøve seg ut” et sted hvor fallhøyden ikke er så stor. Det kan du nemlig gjøre på kurs: der er alle kommet med samme mål:

Få kontroll på kropp og sinn, trene, kjenne mestring og bygge selvtillit innen feltet presentasjonsteknikk.

Å trene på å ta ordet – kongeveien til økt selvtillit – Talehjelperen

Det finnes mange “vettskremte” talere rundt om i landet. Folk kjenner seg igjen i beskrivelser som : “Jeg er sosial og utadvendt, men så snart jeg må ta ordet i forsamlinger, kjenner jeg at jeg får dødsangst.”

Det å skulle presentere seg i en gruppe, selv om gruppen bare er på 3-4 mennesker, gjør at mange kjenner at pulsen hamrer, halsen snører seg og man får skjelvinger i kroppen.

Bruk evnene dine

De som kjenner seg igjen i dette, vet at det ofte hindrer veien for egen utvikling. Mange foretar valg ut i fra “hvor kan jeg slippe å presentere?”

Når jeg vet hvor hemmende denne angsten er, er det nesten naturstridig at jeg får deltagere på talekurs. Det å betale dyrt for å gjøre det verste man vet, ja det krever mot. Likevel, det å beherske presentasjonsteknikk, kjenne at man kan prestere når det gjelder som mest, ja det er jo avgjørende for hvilke resultater man ønsker å oppnå. Det er så viktig for veien videre.

Talekurs for vettskremte

På “Talekurs for vettskremte” bygges det selvtillit, skapes trygge rammer der deltagerne kjenner tidlig mestring. Gjennom 12 år har Talehjelperen kurset “vettskremte” talere: studenter, sykepleiere, elektrikere, leger, lærere og kommunikajonssjefer… alle yrkesgrupper har vært representert på kurset.

Det er utrolig gøy å holde disse kursene rundt om i Norges største byer. Det å se den enkelte blomstre, få tro på at de kan, oppleve mestring og øyne nye muligheter etter endt kurs, ja det er en drømmejobb! Flere uttaler: “Jeg var så vettskremt i dag før jeg kom, at jeg vurderte å droppe å møte. Jeg er SÅ takknemlig for at jeg kom. Tusen takk for hjelpen og for et veldig godt kurs.” En annen uttalte: ” Dette er det mest matnyttige kurset jeg har deltatt på, og jeg har tatt mange kurs!”

Er det din tur nå?

Tror du at selvtillit er noe vi er født med?

Jeg tror det. Vi er alle født med en viss porsjon selvtillit, men på veien kan vi lett miste den.

Det er opp til hver enkelt av oss å ta tilbake tilliten til oss selv. Det sies at vår hjerne er i stand til å tenke mellom 50-60.000 tanker hver dag, og for mange mennesker er det de negative tankene som dominerer. Bli bevisst din indre dialog, og finn gjerne frem selvtilliten din ved hjelp av følgende steg:

  1. Alle har vi vår egen komfortsone. Gå litt utenfor den, litt hver dag, det gjør noe med troen på at du kan.
  2. Vær bevisst kroppsspråket ditt. Ditt ytre uttrykk påvirker hvordan du har det inni deg. Se Amy Cuddy`s fantastiske “Bodylanguage” på TEDX
    Hennes budskap er : Fake it `till you make it, Fake it untill you become it!
  3. Det er måten du sier det på…Husk at stemmebruken din påvirker folks førsteinntrykk av deg med 38%. Så derfor: Ha en klar og tydelig stemme. Ikke snakk for fort og kutt ut fyllord som “på en måte” eller “lissom”…de bryter ned all troverdighet.
  4. Kle deg til selvsikkerhet.
  5. Pass på din indre dialog. Snakk til deg selv som du ville snakke til en venn. Du er god nok, gjør så godt du kan. Blir noe feil, så tenk hva du kan rette på til neste gang, hva kan jeg gjøre bedre for å komme dit jeg vil?
  6. Ikke sammenlign deg med andre. Det er lett å tro at alle andre fikser alt. Det er ikke riktig. De du beundrer er kanskje redde for å feile, men de gjør det de skal likevel. Husk at kunsten å være modig er å være vettskremt, uten at andre enn deg selv merker det.

    Helt til slutt:

    Når du står overfor en utfordring kan det være lurt å tenke: What`s in it for me? Ofte har du alt å vinne og lite å tape på å gjøre et forsøk. Og husk: Det er utenfor komfortsonen magien skjer.

Økt selvtillit ble bonus etter presentasjonskurset!

“Hei Siri,

Ønsker å gi deg en tilbakemelding etter kurset jeg deltok på for 3 måneder siden. Jeg bruker teknikkene hver dag i mange situasjoner, ofte helt automatisk uten å tenke på det til og med. I tillegg har jeg sett en del på Ted Talks, og fått noen flere tips der. Kurset ditt var supert og en “lifechanger” for meg! Er mye mer selvsikker og klarer å kommunisere bedre. Det at du selv har hatt problemer med fremføringer og presentasjoner i ulike sammenhenger, gjør at du vet hvordan vi har det, vi som kommer på kurset ditt. Din innsikt sammen med det faktum at du har mer enn 10 års erfaring som kursinstruktør med iblant “vettskremte” deltagere, gjør at du raskt klarer å gi oss troen på at vi kommer til å fikse dette. Kanskje jeg kommer igjen på et oppfølgingskurs senere, hvis jeg trenger det før muntlig eksamen.

Hilsen Thomas” 

 

Bedre selvtillit med enkle grep

Før Thomas kom på kurs karakteriserte han seg selv som en gutt med sosial angst og mye frykt i det daglige. Den største frykten var knyttet til det å skulle kommunisere og ikke minst når det gjaldt fremføringer på skolen og muntlige prøver. For mange handler det om å lære seg noen enkle teknikker, få litt praktisering og eksponering i trygge rammer. Her backer deltagerne hverandre opp og vi har det ofte gøy på kurset. Det å se andre oppegående og flinke folk slite med de samme tankene som deg, kan for noen være en trøst. Det som ofte overrasker mange er at svært lite av nervøsiteten synes etter at teknikkene er på plass. Hvilepuls er ikke et mål i en fremføringssituasjon. Men det å takle den ekstra energien som oppstår, gir en enorm følelse av mestring i situasjonen. Kom deg på kurs, hvis du kjenner deg igjen i beskrivelsen til Thomas.