Taleskrekk er en av de største fobier vi har. I en undersøkelse kunngjort i The Book of Lists kom angsten for å dø på syvende plass, mens angsten for å holde tale kom på første plass.
Er taleskrekk verre enn å hoppe i fallskjerm?
«Jeg har hatt mange hopp i fallskjerm, og en gang holdt det på å gå skikkelig galt. Likevel hopper jeg igjen, jeg er ikke redd for å dø. Men, når jeg står foran en gruppe på 8-10 personer og skal presentere et budskap, har jeg virkelig dødsangst. Jeg faller totalt sammen, jeg kjenner på en frykt som er ubeskrivelig. Alt jeg har planlagt å si, forsvinner ut av hodet mitt. Derfor har jeg meldt meg på «Talekurs for vettskremte» Anders, daglig leder
Felles for mange deltagere er frykten for å presentere seg, både i små og større forsamlinger. Frykt for at andre skal se angsten, høre at stemmen skjelver. Her fordømmer man lett seg selv, blir veldig fokusert på eget “sammenbrudd” og katastrofetankene kommer. En kursdeltager fortalte at han alltid satt med visittkortet sitt foran seg, “da husker jeg hva jeg heter og hva jeg jobber som”. Dette utløste mye latter, da mange kjente seg igjen i utsagnet.
Hvorfor så redd?
Angst er et kraftig snusignal. Lysten til å unnvike er et kardinaltrekk ved angsten. Prestasjonsangsten øker, da moderne arbeidsliv aldri før har vært så utfordrende.
Taleskrekk rammer ofte velfungerende, friske og dyktige mennesker. Likevel er taleskrekk tabubelagt. Det virker lettere å innrømme at man har flyskrekk eller edderkoppfobi, enn at man har taleskrekk. Hvorfor, kan man spørre? Frykten er irrasjonell. Det at mange heller vil hoppe i fallskjerm enn å tale foran en forsamling på 20-30 personer, er vanskelig å forklare.
Det autonome nervesystemet
Reptilhjernen er den eldste og mest primitive delen av vår hjerne. Den består av to ulike nervesystem, det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. Enkelt forklart kan vi si følgende: Det sympatiske nervesystemet er kroppens «gasspedal». Det får hjertet ditt til å pumpe raskere, det utskilles adrenalin som blant annet øker blodtrykk, puls og pust, og kroppen settes i beredskap. Du er klar til å kjempe eller flykte. Hvis faren er reel, blir den økte energien tatt i bruk.
Teknikkene du lærer på kurset skal gjøre deg i stand til å bruke den ekstra energien som oppstår til din fordel. Ved å ta kontroll, kan denne energien brukes positivt i situasjonen i stedet for å la den ødelegge for deg.
Fellesnevneren for kursdeltagerne er at taleskrekken ofte styrer karrierevalgene og stopper mulighetene ved at den enkelte setter egne begrensninger. Mange unnlater å søke jobber de er kvalifisert for, når jobben medfører presentasjoner og mye eksponering.