fbpx

Har du sceneskrekk?

De fleste kjenner på sceneskrekk og nerver i forkant når de skal presentere, holde tale eller gå opp til eksamen. Det er hjelp å få. Talehjelperen har kurset mennesker med sceneskrekk i mer enn 12 år. Deltagerne får trent presentasjonsteknikk i «trygge omgivelser» med andre som også ønsker å lære teknikker og få eksponering i små grupper. Vanligvis er det 6 -8 deltagere på kursene, og vi rekker å trene mye på enkle oppgaver for å bygge selvtillit, i første omgang. Etter hvert heves listen, og det er gøy å se hvor mye den enkelte klarer i løpet av kurset.

6 tips for å mestre sceneskrekken

  • Vær forberedt – prøv å brenne for det du skal presentere
  • Tren på å entre scenen, kjenn at du står i balanse, tren på dette hjemme.
  • Husk at pusten er et hjelpemiddel – pust rolig før du skal opp på scenen
  • Gå rolig opp eller frem, «stolt» holdning, bra kroppsspråk.
  • Finn en god utgangsposisjon, ha hendene samlet, men bruk dem når du kjenner at det er naturlig.
  • Film gjerne deg selv hjemme, med telefon, kamera eller Ipad.

 

Når du trener i enerom, visualisèr! Hvordan vil du at dette skal bli?  Hvilket budskap ønsker du å få frem? Hva ønsker du å kjenne etter at du er ferdig?

Ønsker du å kjenne at du har kontroll, at du er fokusert, at du når frem til publikum? Tren! Se det for deg! Husk at tilhørerne fort spør seg selv: What`s in it for me? Det må du kunne svare på, så vær engasjert fra førte stund!

Mange som kjenner på sceneskrekken har et overdrevet fokus på «Hva tenker de om meg?»

Da er det lett å miste motet. Tenk heller på at du skal jobbe med å finne roen, og finne troen på deg selv. Våg å vise hvem du er! Våg å by på deg selv! Vær tilstede, da blir det bra!

 

Trenger du å trene i trygge omgivelser? Meld deg på «Talekurs for vettskremte», sjekk ut kursoversikten her

Vil du heller sjekke ut nettkurset først? Finn info her 

Nettkurset har 5 moduler, tar 45 minutter, og du har tilgang så ofte du vil i ett år fra kjøpsdato.

Boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken» har også hjulpet mange, og gitt mot til å ta tak i angsten for å presentere, info om boken finner du her

Tør du å utfordre deg selv med presentasjoner?

….eller tenker du at det ligger ikke for deg å holde presentasjoner eller taler. Har du resignert?

Når du rammes av «taleskrekk» vil du fort oppleve at komfortsonen din blir trangere og trangere. Plutselig er det ting som blir vanskelig som aldri tidligere har vært et problem.  Du blir kanskje redd for å bli redd, kjenner på angst for angsten.

Unngår du situasjoner?

Kjenner du at du vegrer deg mer og mer for å ta ordet, presentere deg eller holde fremlegg eller presentasjoner? Da er det viktig å ta grep.  Ved å melde deg på kurs hos Talehjelperen, lærer du teknikker for å få kontroll i situasjonene, du får mye eksponering i liten gruppe og du får utvidet din komfortsone. På kurset bygger vi selvtillit, noe du raskt vil kjenne på. Og, det er selvtillit i situasjonen som gjør at du etter kurset skal fortsette den gode utviklingen som startet de to kursdagene. Det å komme på kurs og møte andre mennesker i alle typer yrker og situasjoner, gjør at du også vil revurdere deg selv. Mange finner ut at de har det ikke verre enn alle de andre som er på kurset, en fattig trøst kan du si, men det hjelpere å ikke kjenne seg så alene med problemet. Det du også vil se, er at selv om alle sier de «var kjempenervøse», så fører teknikkene og de nye ferdighetene til at du ser og oppleves som om du har full kontroll. Og det er jo fint, for mange er redd for at angsten kan være synlig for andre. Men det viktigste for meg, er at du også etter hvert kjenner deg komfortabel når du står foran en gruppe mennesker.

Utvid komfortsonen

Det sies at det er utenfor komfortsonen at magien skjer! Sant nok. Når du har trent og forberedt deg, og kjent på sommerfuglene i magen gir det et ordentlig adrenalin-kick etter fullført oppdrag når du kjenner på mestringen.

 

 

Redd for å «tape ansikt» , redd for å bli redd?

Presentere deg? Gruer du deg for det, skal du vite at du er i godt selskap.

Mange kvier seg for å gå på kurs, konferanser, møter osv. Der det er sannsynlig at du må presentere deg, kanskje du må reise deg opp og fortelle hvem du er og hva du driver med. Det er kilde til mye bekymring.

Det å sitte å vente på tur, presentasjonsrunden starter kanskje i motsatt ende, du må vente på din tur. Mange opplever sterk hjertebank, blir skamfulle og redde for at andre skal se hvordan de har det. Stemmen kan skjelve, og du husker nesten ikke hva du hadde tenkt å si. Dette er dessverre et veldig kjent fenomen. Hva skyldes dette? Det som skulle være så enkelt… For mange handler det om å mislike å få fokus, angsten for å bli vurdert, ikke holde mål. Angst for angsten, at andre skal se hvordan du har det, angst for å «bli avslørt». Redd for at andre skal høre at stemmen skjelver, hva tenker de? Tror de jeg er helt udugelig? Frykten kommer i løpet av brøkdelen av et sekund, idet ordene blir nevnt, «nå tar vi en presentasjonsrunde» -» alle skal nå presentere seg». Mange forbinder dette med tidligere runder med presentasjon og tap av kontroll over kropp og sinn. Autopiloten din spiller deg et puss.

Tren på å presentere deg

3 tips:

1) Pust med magen og sitt godt på stolen før «runden» begynner.

2) Reis deg rolig opp, stå i støtt et par sekunder før du åpner munnen, ta det rolig. Trekk en god pust ned i magen.

3) Tren gjerne hjemme i stua (i rolig tempo), alt du har gjort før virker kjent og mer trygt.

Tenker du : «Det ligger mer for meg der ute, jeg vil bruke meg selv mer», ta grep – slutt å sett stengsler for deg selv!

Trenger du mer kunnskap, bestill boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken» bestill nettkurset eller kom på kurs for «trygg» eksponering.

 

 

Taleskrekk  – hvordan bli kvitt taleskrekken?

Taleskrekk er en utbredt fobi:

«Jeg er sosial og kan snakke med alle mennesker i ulike sammenhenger, men så fort jeg må snakke til en gruppe mennesker (fra 2-3 personer og flere) føler jeg at jeg mister all kontroll over meg selv. Jeg kan være forberedt, men alt forsvinner ut av hodet mitt så fort jeg reiser meg. Det er så ødeleggende å hele tiden skulle være redd for å bli redd. Dessuten føler jeg at denne fobien ikke stemmer overens med min personlighet. Det er frustrerende og litt flaut, rett og slett». Tom 38 år, avdelingsleder

Noen deltagere forteller at de alltid har vært sjenerte, og at det ikke er èn spesiell hendelse som har forårsaket taleskrekk. Andre forteller at de tidligere gjerne stilte frivillig opp og påtok seg oppgaver i ulike sammenheng. Plutselig en dag taklet de ikke å stå der foran andre. Fenomenet taleskrekk kom som kastet på dem, og etter en slik opplevelse gjør de alt for å unngå å komme i en fremføringssituasjon igjen. For mange kan også hendelsen føres tilbake til ungdomsskolen eller til videregående skole. Følelsen av nederlag er en fellesnevner.

Frykten for å dumme seg ut

Å være i sentrum for oppmerksomhet er vanskelig for mange: Ulike settinger kan fremkalle angst. For eksempel når de må presentere seg, møte rundt et bord, stille spørsmål eller svare i klassen, holde en konsert, synge eller spille, bli ropt opp på scenen m.m.

Redselen for å dumme seg ut ligger i oss alle. En av de største fobier blant folk, er angsten for å snakke høyt i en forsamling. Fenomenet finnes i alle yrker og i alle aldre. Er du en av dem som får angst og hjertebank hvis du må uttale deg til flere personer? Kjenner du halsen snøre seg, og får du problemer med å puste hvis du må presentere deg offentlig? Unngår du utfordringer pga ditt problem, da er dette kurset for deg!

«Det aller viktigste botemidlet mot angst er å utsette seg for angsten. Gjør du ikke det, vil angsten eller redselen for angsten styre deg i stedet for at du styrer den» sier organisasjonspsykolog Paul Moxnes.

Dette utsagnet er jeg veldig enig i. Men, man kan ikke bare kaste seg utpå. Mange erfarer at problemet da bare eskalerer. Du må få noen verktøy som du kan nyttiggjøre deg, som du vet kan bremse panikken din. Deretter kommer den viktige treningen.

Vi starter med en metodisk tilnærming i små grupper, og du får en gradvis tilvenning til det å stå foran et publikum. En ypperlig sjanse til å prøve seg blant likesinned. Flere deltagere har tidligere prøvd hypnose, psykolog, tankefelt terapi m.m. uten resultat. På kurset læres atferdsendring ved bruk av eksponering. Husk at i likhet med fysisk trening kan vi utvikle vår personlighet gjennom psykologisk trening f.eks ved å bli eksponert for det vi frykter mest.

Har du problemer med taleangst?

Taleangst eller sceneskrekk? Føler du deg alene der du står med frykten, pusteproblemer og hjertebank når du skal snakke foran forsamlinger eller presentere deg offentlig? Det kan virke som om at alle andre fikser dette, men du er ikke alene. Sceneskrekk og angsten for å snakke høyt i en forsamling er en av de aller vanligste fobiene blant folk.

Sceneskrekk kan komme plutselig i voksen alder, eller ha vært en dårlig følgesvenn siden barne- og ungdomsårene. I alle lag og yrkesgrupper, fra advokater til butikkansatte oppleves følelsen av at bakken svinner hen under ens føtter og at svimmelheten kommer som et slag – når sceneskrekk slår inn. Foredrag og taler blir en ulidelig stor oppgave, og bare det å skulle skrive en tale kan bli et problem når man lider av sceneskrekk.

Behandle taleangst med enkle «verktøy»

Sceneskrekk kan forringe livskvalitet og livsutfoldelse, kanskje sier du nei til drømmejobben fordi du er redd for hva du skal måtte prestere foran andre mennesker. Det er viktig å ha et «verktøy» som kan hjelpe deg i situasjonen.

Med enkle teknikker og eksponeringstrening har kursleder Siri Skyttemyr kurert de mest fobiske talere siden 2005. Et tusentalls mennesker har prøvd opplegget, og deres erfaringer kan du lese om på www.talehjelperen.no under fanen «omtaler».

Sceneskrekk kan kureres med kurs

Heldigvis er ikke hjelpen langt unna. Vi tilbyr kurs mot sceneskrekk, hvor vi lærer deg angstmestringsstrategier, så du lærer deg å styre sceneskrekken, før angsten for styrer og kanskje begrenser deg i hverdagen. Ikke utsett dette lengre, ta tak i dag slik at du kan komme sammen med andre som synes dette er vanskelig. Her er ikke noen fallhøyde. Kurset blir holdt i små grupper hvor vi sammen trener på å utvide din komfortsone, så du igjen kan få den livskvaliteten og ta de mulighetene du fortjener.

Kom på vårt neste kurs og bli kvitt taleangsten.

Sliter du med prestasjonsangst? Du er ikke alene, flere enn du kanskje tror sliter med dette. Prestasjonsangst er vanlig for folk i alle aldre og alle samfunnslag. For noen gir det seg utslag i  frykt for å snakke foran store forsamlinger. Det kan være en pine, det blir vanskelig å puste, det blir vanskelig å tenke, og du kan oppleve svimmelhet og en kraftig følelse av ubehag.

Prestasjonsangst kan ramme innen mange felt. Redselen for å mislykkes, latterliggjort og utstøtt. Det kan være innen idretten, utdanning, sosialt eller i yrkeslivet. Det er viktig å huske at din største fiende ofte er deg selv. Du kan oppnå mer dersom du er raus med deg selv, kan klappe deg på skulderen og si «jeg er ok, dette fikser jeg». Det er viktig å sette seg realistiske mål, det å bli litt bedre, uten at det går på helsa løs.

Ønsker du teknikker til å snu et negativt tanke- og handlingsmønster, kan vi hjelpe deg med kurs i taleteknikk og prestasjonsøvelser. Vi tilbyr kurs hvor du i grupper på 8-12 blir undervist i presentasjonsteknikk og får øvelser foran først del og deretter full gruppe. Mange repetisjoner gir deg trygghet i forhold til å snakke foran flere for å få bukt med din prestasjonsangst. Det å trene på å ta ordet i forsamlinger er for mange nøkkelen til større selvtillit.

Man får ikke brukt det potensialet man sitter inne med om prestasjonsangsten rammer hardt, og det kan føre til at man sier nei til drømmejobben av frykt for å ikke strekketil. Hos Talehjelperen vil vi trene deg i å si nei til prestasjonsangst og ja til kontroll over din egen kropp og ditt eget sinn. Vi kan gi deg den livskvaliteten du ønsker deg og som du fortjener.

Vinn over din prestasjonsangst

Ved bruk av humor, trening i små grupper, fokus på enkle teknikker og angstmestringsøvelser kan du få din prestasjonsangst på avstand, og dermed få den tryggheten du trenger for å komme videre i livet.

Har du spørsmål er du velkommen til å kontakte oss.