fbpx

Slipp løs ditt potensiale – presentèr med selvtillit

Alle kan lære å presentere med større trygghet og mer selvtillit. Det handler om å lære gode teknikker og få mengdetrening i “trygge omgivelser”. Ofte kommer kursdeltagere som har tydelig angst som vises med skjelving i kropp og stemme og en fullstendig “utlading” etter oppgaver utført på kurset. På de to kursdagene hos Talehjelperen skjer det mye med hver enkelt. Du får senket den listen som ligger så høyt for i det hele tatt å tørre å stå foran en liten gruppe. Vi jobber i små grupper på 2-4 i hver gruppe, lærer teknikkene og kommer sammen igjen. Tidlig kjenner du mestring, du tør mer og mer. Slik jobber man også med andre fobier – man må tilnærme seg problemet, møte det og ufarliggjøre det.

Prestasjonsangst og presentasjonsangst

Både prestasjonsangst og presentasjonsangst kan være dine største hindre. Om du vegrer deg for oppgaver som skremmer, analyserer situasjonen i forkant, tenker på alt som kan gå galt, er det lett å miste motet. Mange deltagere forteller om muligheter de må takke nei til, grunnet taleskrekken eller prestasjonsangsten. De får ikke brukt alle de ferdighetene de vet ligger der, og de mister selvtillit.

Talehjelperen holder kurs hvor du kan lære god presentasjonsteknikk og finne riktig fokus, Her lærer du gode teknikker for kontroll, du får veiledning og mye eksponering, se kursoversikten her. Er det vanskelig for deg å komme på kurs i de største byene, kan du lære de gode teknikkene i boken “Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken” her

eller ved å kjøpe nettkurset (som er på 45 minutter) “Knekk taleskrekken” her

Hvor kan jeg trene?

For å få utbytte av god presentasjonsteknikk må du øve. Du kan trene med partneren din eller en venn, du kan også trene mye i enerom eller med en gruppe venner eller kollegaer som også ønsker å bli bedre. Trener du alene, kan det være lurt å filme egne prestasjoner. Da kan du enklere se hva du kan justere og forbedre for å komme dit du vil.

Talekurs for vettskremte

Har du deltatt på et begynnerkurs hos Talehjelperen, har du mulighet til å komme igjen så ofte du vil for mengdetrening. Da betaler du kr. 1500,- per oppfølgingskurs.

Lær å bli komfortabel når du skal presentere

Få mennesker har fått opplæring i å presentere. Mange har derimot dårlig erfaring når de har holdt foredrag eller måtte presentere. Det er lettere å huske de gangene  det ikke har gått bra, selv om du kanskje tidligere har fikset det. Dårlige erfaringer setter seg lett i systemet vårt. Følgene kan bli at du mobiliserer, du går i “fight or flight”- modus, hvis du ser at du må inn i situasjoner som du forbinder med ubehag. Ukontrollerte reaksjoner i kropp og sinn kan fort bli et faktum, og man finner smutthull for å unngå situasjonen.

Har du kompetanse men mangler mot?

Mange sitter inne med mye kompetanse, men mangler mot til å holde foredrag eller presentere. Noen forteller at de er redde for å skulle besvime, tape ansikt og de har ingen tro på at de skal klare det. Det å sitte inne med mye  kompetanse og ikke klare å få vist hva du kan, kan være frustrerende. Det å være synlig er dagens mantra, både i arbeidslivet og sosialt. Begrenser du deg selv, kan det være vanskeligere å få vist ferdighetene du sitter inne med.

Presentere  i større forsamlinger

Når det forventes at man må presentere eller holde foredrag foran større forsamlinger volder det for mange store bekymringer og dårlig livskvalitet, hvis man vegrer seg.

Dersom du unngår i gripe mulighetene til å være synlig selv om du vet at du burde gjøre det, føles det etterhvert uoverkommelig. Men, det er mulig å overkomme problemet.

Talehjelperen har kurset tusenvis

Det mest effektive du kan gjøre for å overkomme taleskrekk, er å komme på kurs med andre deltagere. Vanligvis deltar 6-8 personer på “Talekurs for vettskremte”. Første del går på teknikkinnlæring, deretter gradvis eksponering. Det å trene på å vente på tur, roe ned og gjøre gode erfaringer, kan kurere den mest panikkslagne. Du lærer også hvordan du raskt lager en presentasjon hvor du får frem hovedbudskapet klart og tydelig. Med et godt manus, oppnår du lettere å kunne glede deg til å presentere.

Privatundervisning

Fra 2020 kan du bestille privatundervisning i Oslo eller i Arendal. Sjekk oversikten for datoer i Oslo. Ring eller mail for avtale i Arendal, evt. Sør-Norge.

Mob. 91189886

 

Kjenner du på Taleskrekken? Ta grep nå

“Ingen ville trodd meg om jeg fortalte at jeg har taleskrekk”, er et kjent utsagn.

Mange forteller at de er sosiale og utadvendte, men når de må ta ordet i forsamlinger, får de panikk. Når denne frykten fører til begrensninger for den enkelte, er det viktig å ta grep. For de fleste går nemlig ikke Taleskrekk over av seg selv. Man får et handlingsmønster som gjør at frykten tvert om eskalerer. Det hjelper ikke “å hoppe i det”, det blir for mange bare verre og verre.

 

Presentasjonsteknikk

Det handler om å forstå mekanismen i kroppen vår, omprogrammere, lære god presentasjonsteknikk. Teknikkene du lærer på kurs hos Talehjelperen fører til at du klarer å kontrollere kropp og sinn. Nøkkelen til å lykkes her er blant annet å starte på et lavt nivå, bygge selvtillit, og få mange repetisjoner, lage nye handlingsmønstre. Med mer enn 12 års erfaring ser jeg at det nytter, uansett hvor stor panikk deltagerne kommer med. Her er alle i samme “båt”, alle har samme mål: bli trygg i å ta ordet i forsamlinger.

Ikke legg lokk på din egen kompetanse

Det som er trist når du lider av taleskrekk, er at du ofte ikke får vist hva du kan. Mange unnlater å ta utfordringer, ta utdannelse og ta jobber de ønsker og kunne ha mestret. Hindringen er fremleggene, foredragene eller presentasjonene de må holde. Mange bruker utrolig mye energi på å grue seg, og noen holder det ikke ut, de gir opp. Les mer, finn kursoversikt her.

Er det mulig?

Er det mulig å bli kvitt taleskrekk på to dager? Ja, det er mulig. Du lærer de gode, enkle teknikkene, du får gradvis tilnærming og du får mange repetisjoner som gjør at du kjenner mestring. Gi deg selv muligheten til å utnytte potensiale, du har alt å vinne…

Har du lyst til å sjekke dette ut før du evt. melder deg på kurs, bestill boken her

Nettkurset gir deg teknikken på 45 minutter, kurset er tilgjengelig 1 år fra du har åpnet det, les mer her.

 

Lær de gode teknikkene – presenter med selvtillit

Kommunikasjonsrådgiver og kursleder Siri Skyttemyr forteller: Da jeg var 17 år møtte jeg taleskrekken ved å stille uforberedt til en fremføring på videregående.

Lite visste jeg at det ville få så store konsekvenser for mitt liv. I flere år fant jeg “smutthull” for å unngå å måtte ta ordet i forsamlinger. Jeg valgte bort utdannelse jeg ønsket å ta, unnlot å søke jobber hvor kravet var “gode muntlige kommunikasjonsferdigheter” og var engstelig for å reise på kurs eller møter hvor man måtte presentere seg.

Tilfeldigheter og pågangsmot gjorde at jeg fant en vei ut av min taleangst. Det jeg lærte førte til et sterkt ønske om å hjelpe alle de andre som jeg visste slet med det å ta ordet i forsamlinger. Det sies at på en liste over folks fobier kommer angsten for å dø på 7.plass, mens angsten for å ta ordet kommer på 1.plass. Nå har jeg holdt “talekurs for vettskremte” i mer enn 12 år og kurset et tusentalls mennesker.

De teknikkene jeg lærte da, deler jeg med deg på mine kurs. Det er viktig å eksponere seg for det som er ubehagelig. Men, kursene holdes kun i landets største byer. Kanskje bor du langt fra et kurssted eller kanskje du ønsker å vite litt mer om dette før du evt. kommer på kurs. Til Oslo kommer deltagere fra Finnmark i sør til Agder i sør.

Nettkurs og bok – “Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken”

Jeg har valgt å lage en kortversjon som nettkurs https://www.talehjelperen.no/nettkurs/ og jeg selger boken som gir litt bredere bakgrunn. Der lærer du teknikkene og prinsippene for å få kontroll med fryktreaksjoner og du lærer grunnleggende presentasjonsteknikk. For noen kan dette være nok til å mestre kommende presentasjoner. For andre kan det kanskje være lurt å komme på kurs i tillegg. Ikke alle har mulighet til å “prøve seg ut” et sted hvor fallhøyden ikke er så stor. Det kan du nemlig gjøre på kurs: der er alle kommet med samme mål:

Få kontroll på kropp og sinn, trene, kjenne mestring og bygge selvtillit innen feltet presentasjonsteknikk.

Å snakke i forsamlinger eller holde foredrag – svetter du ved tanken?

Du trenger ikke å ha det slik, sier kursleder Siri Skyttemyr i Talehjelperen.  Hun har holdt “Talekurs for vettskremte” i mer enn 12 år.  Noen mennesker blir alltid syke før store anledninger. Problemet fører til at mange mister sine ambisjoner, de orker ikke å utsette seg for all angsten som er forbundet med å tale eller holde fremlegg. Ofte er det de mest ambisiøse, de dyktigste som sliter mest med prestasjonsangsten. Jobb mot å bli den du kan være, bruk evnene dine og gjør noe med talefrykten din og lær gode kommunikasjonsferdigheter.

Snu angst til positiv energi

På  “Talekurs for vettskremte” kommer deltagere som over tid har kjent at taleskrekken hemmer dem i å bruke seg selv på den måten de ønsker. Det kan være studenter som lar taleangsten styre valgene for veien videre, det er mennesker ofte i gode jobber som sier at kravet om å presentere ødelegger livskvaliteten. Noen har sagt opp en god jobb, andre sier de vurderer å slutte i jobben for å slippe all angsten. Andre deltagere ønsker bare så inderlig å holde en konfirmasjonstale eller en bryllupstale. Det å se den endringen som skjer med deltagerne fra start til slutt i kurset, er spennende. Vi tilnærmer oss gradvis, kjenner mestring av teknikk og hever listen etter hvert.

Snakke i forsamlinger – Mestring gir selvtillit

Mailene som ofte kommer i ettertid gjør kursleder ydmyk. Det å kunne bidra til at deltagerne endelig får brukt sitt potensiale, får blomstre og utvikle seg som de fortjener, ja det er stort. Du kan lese utdrag under fanen “Referanser” på Talehjelperen.no

Ikke frykt angsten

Husk at : å være modig er å være vettskremt men likevel gjøre det du frykter”. På Talekurs for vettskremte lærer du teknikker som gir deg kontroll for å mestre å ta ordet i forsamlinger. Her får du også viktig og gradvis eksponering. Ved å utsette deg for dette i “kontrollerte former”, kan du lære å ta knekken på taleskrekken.

Kommunikasjonsferdigheter er et krav

I mange stillingsannonser er gode kommunikasjonsferdigheter et krav. Kanskje du tenker at “alt annet er på plass”, men om jeg må holde presentasjoner, er ikke dette jobben for meg. Kjenner du også at “jeg vet det ligger mer der ute for meg?” Kanskje det er på tide å ta steget videre via gode kommunikasjonsferdigheter, Talehjelperen kan hjelpe deg.

Presentasjonsteknikk

Mange mennesker som kommer på kurs i presentasjonsteknikk hos Talehjelperen, forteller at taleangst har stoppet dem mange ganger og hindret dem i å ta riktige valg. De ville heller aldri ha meldt seg på et vanlig kurs i Presentasjonsteknikk, da det er for skummelt og de ville fått prestasjonsangst. Det at kurset her kalles “Talekurs for vettskremte” gjør at de likevel tør å komme, selv om det er skummelt. En løsning for deg som bor langt unna et kurssted er at du nå kan få en forsmak på opplegget og lære presentasjonsteknikk på onlinekurset fra Talehjelperen. Men, uansett, det å utsette seg for det ubehagelige, men nå med gode verktøy innen presentasjonsteknikk, det er et must.

Tale, presentasjon eller fremføring

På kurset kommer andre som er mer eller mindre vettskremte. Noen skal holde en tale til bruden, brudgommen, presentasjon, fremføring eller de skal prestere på skolen i muntlig eksamen. Andre er redd for jobbintervju. De fleste mennesker kjenner på angst i de ulike situasjonene, og det er naturlig å grue seg: du skal jo prestere.

Men det er forskjell på den angsten som lammer deg og den angsten som gjør det skjerpet, tent og spent.

Med teknikkene du lærer, på onlinekurset  “Knekk taleskrekken- bygg selvtillit” her og på Talekurs for vettskremte, skal du få den ekstra energien til å jobbe med deg, ikke ødelegge for deg.

Bedre kommunikasjonsferdigheter – bedre selvtillit

Hvis du har taleangst, skal du ikke ha behandling, du må komme deg på en arena der du kan via små steg komme deg videre.

Når du har lært de enkle teknikkene fra kurset, er tiden inne for å bygge selvtillit. Det oppnår du når du kjenner at du tør gå ut av komfortsonen, og du kjenner den gode mestringsfølelsen i etterkant. Det var skummelt, men du gjorde det. Så tenk, hva har du å tape på å ta tak i taleskrekken, og hva har du å vinne?

 

Er du en som er redd for å ta ordet?

Talekurs for vettskremte er et kurs i presentasjonsteknikk. Hit kommer kvinner og menn i alle aldre, men gjennomsnittsalder er nok rundt 30-40 år. Deltagerne har vært i alderen 14- 84 år! Nær sagt alle yrkesgrupper har vært representert, prester, rørleggere, elektrikere, studenter, ungdomsskoleelever, leger, lærere, kommunikasjonsrådgivere, det spiller ingen rolle for resultatene. Noen har null erfaring, andre har mye, det er heller ikke viktig.

Deltakerne har mye felles: Angsten for å ta ordet i forsamlinger fører til dårligere livskvalitet. Frykten styrer ofte valgene de tar, de avstår kanskje fra å søke jobber de ønsker og de unnlater i blant å ta videreutdanning. Det å stadig prøve å unngå å havne i situasjoner hvor de må være synlige og ta ordet, har alle kjent på.

Felles for mange av de som melder seg på kurset, er også at flere har tenkt i årevis på å komme på kurset, men de har ikke turt. Når de kommer, hevder flere at det å tørre å melde seg på, og stille på kurset, er noe av det de er mest stolt av.

Talekurs for vettskremte, kurs i presentasjonsteknikk

Når du sliter med taleangst, føles det som “alle andre takler dette så bra”, bare ikke jeg. Selv kjenner jeg meg så godt igjen i disse utsagnene. Tilsynelatende er dette noe “alle” takler, du føler det veldig ensom med problemet, det føles også som om det er tabubelagt. Det er lettere for mange å innrømme at de har flyskrekk eller edderkoppfobi. Men taleskrekk, det er vanskelig.

At man kjenner taleskrekk, er ikke så underlig. Synlighet er det som gjelder i dag, du må ofte være synlig for å vise hva du kan. Angsten for å ikke holde mål, angsten for å “tape ansikt” er vond. “Hva tenker de om meg? Ser de at jeg er nervøs?” Kjenner du igjen disse tankene, kom deg på kurs!

På kurset har alle samme mål: Lære gode teknikker for kontroll, trene i trygge rammer og dermed utvide komfortsonen. Det er det eneste botemiddel mot taleskrekk.

  1. Hva er dine 3 kjernekvaliteter- definèr dem og minn deg selv på det med jevne mellomrom. Dine kjernekvaliteter (hva som beskriver deg som person) er viktig å kjenne på for at du skal ta de riktige avgjørelsene.
  2. Bygg selvtillit ved å trene på “stolt kroppsspråk” ikke synk sammen. Start dagen med en SuperWoman-posisjon! (armene i siden og bena plantet) evt. SuperMan.
  3. Fake it till you make it, fake it till you become it. Ikke vis sjenansen og usikkerheten din, lat som om du har mer selvtillit enn du har, det gjør noe med din selvfølelse og troen på deg selv.
  4. Husk å rette ryggen og puste rolig. Pusten kan være ditt verktøy til å få kontroll i vanskelige situasjoner. Pust inn gjennom nesen mens du teller til fire og pust rolig ut gjennom munnen mens du teller til fire. Gjør dette flere ganger om dagen, og du kjenner lettere at du kan bruke pusten som et hjelpemiddel når du virkelig trenger det.
  5. Ta utfordringer, husk at det er utenfor komfortsonen at magien skjer! Om ikke alt går som planlagt, hva kan du endre på til neste gang? Prøv igjen, og lær. Du har ikke tapt før du har gitt opp.

Trenger du å trene i en “trygg” gruppe for å få økt tro på deg selv, er kursene hos Talehjelperen et godt sted å starte. Her bygger vi selvtillit gjennom bevisstgjøring av kroppsspråkets betydning for vår oppfatning av oss selv.  I tillegg trener vi på kommunikasjonsferdigheter, enten du trenger økte ferdigheter i forbindelse med jobbintervju, presentasjoner eller du ønsker å kunne bruke mer av deg selv på flere felt.

Det å trene på å ta ordet i forsamlinger er kongeveien til økt selvtillit. Når du står foran en gruppe mennesker og har fokus på hvordan best klare å formidle i stedet for å tenke: “hva tenker de om meg?” Ja da er du på rett spor.

 

Får du hjertebank og en hals som snører seg…

Skal du prestere, enten det er muntlig eksamen, fremlegg eller du skal holde en tale eller en presentasjon, er det viktig å ha en hjerne som virker.
Det sies at hjernen er en vidunderlig ting: den starter å virke når man blir født…og den stopper ikke før du reiser deg for å holde en tale.

Med selvhjelpsboken “Vettskremt -Ta knekken på taleskrekken” kan du lære enkle teknikker som minsker ubehaget når det gjelder som mest. I boken lærer du å ta enkle grep for å få kontroll i ulike settinger som krever deg på ditt beste. Uansett hvor gode ferdigheter du har, hjelper det lite dersom frykten din slår inn når det er viktig å prestere. Mange har opplevd det marerittet å ikke klare å fullføre eksamen pga. nervøsitet. Eller du har unnlatt å ta utfordringer av frykt for mislykkes. Du vet at du har kunnskapen og ferdighetene inne, men du får ikke vist hva du kan. Boken kan kanskje også få deg til å tørre mer.

Bokanmeldelse fra en tidligere kursdeltager:

«Jeg er kommet godt over halvveis og jeg må si du skriver godt, lettfattelig og ikke minst- motiverende:) Det jeg vil takke deg aller mest for er selvfølgelig for alle de menneskene du har hjulpet til å få en bedre hverdag, og for enkelte, faktisk et bedre liv. Selv har jeg vunnet mange ganger etter kursene dine og teknikkinnlæringene. Ja, det ER faktisk mulig å komme videre med noe som virket umulig. Boken er god å ha. Spesielt for de som har gjennomført kurset, hørt dine ord og praktisert hva som beskrives i boka. Jeg er sikker på den også er til stor nytte for de som enda ikke har tatt skrittet og meldt seg på kurs. Sånn sett tenker jeg boken også kan fungere som det som skal til for å melde seg på. Boken står også trygt alene slik den er skrevet med eksempler fra andre mennesker, teknikker og øvelser. Jeg har i alle «fall reklamert for deg i fortrolige samtaler mange ganger.”   Martin 38 år, kommunikasjonsrådgiver

 

 

Mange lar være å søke på jobber hvis ordene gode kommunikasjonsferdigheter fremkommer i stillingsutlysningen.

Tiden vi er inne i setter nye krav til arbeidstakere, mange må tenke nytt for å beholde eller få en ny jobb. Hvis du er en av dem som lar deg stanse av krav om gode kommunikasjonsferdigheter, kan det være godt av å vite at mange dyktige personer tenker som deg. Forskjellen på den som lykkes og den som ikke lykkes, er at den som lykkes ikke gir opp. De gjør noe, selv om de er redde. Når det gjelder å overkomme angsten for å presentere i forsamlinger, er det snakk om å lære enkle teknikker som gir deg bedre kontroll, og trene i trygge omgivelser. Det mange har erfart er at hvis det først er blitt vanskelig, kommer angst for angsten. Bare det å skulle presentere seg i en gruppe, si hva du heter og hva du driver med, kan få mange til å kjenne på panikken. Da er det lett at man prøver å unnslippe. Når du prøver å unnslippe, går du også glipp av mange muligheter til å vise hva du kan. Du risikerer å bli “usynlig”, ikke regnet med.  Med enkle grep på to-dagers hos Talehjelperen, ser du hvor fort ditt syn på muligheter kan endres. Mange uttaler at de angrer på at de ikke tok tak i dette tidligere.

Mange som sliter med frykten for å presentere, unnlater ofte å søke på den videreutdanningen de gjerne skulle tatt, grunnet krav om å holde fremføringer, masteroppgaver osv. Ikke vær din største kritiker. Tenk på alt av ferdigheter og muligheter du sitter inne med. Det er trist hvis du ikke skal la deg selv få sjansen til å blomstre. Selvtilliten er som en strikk, den må tøyes jevnt og trutt. Det er utenfor komfortsonen at det magiske skjer.  Hva med å ønske seg et Gavekort på presentasjonskurs til jul?