fbpx

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å “kaste seg ut i det”. Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker “dette skulle jeg tatt tak i tidligere”.

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.

 

Lær å bli komfortabel når du skal presentere

Få mennesker har fått opplæring i å presentere. Mange har derimot dårlig erfaring når de har holdt foredrag eller måtte presentere. Det er lettere å huske de gangene  det ikke har gått bra, selv om du kanskje tidligere har fikset det. Dårlige erfaringer setter seg lett i systemet vårt. Følgene kan bli at du mobiliserer, du går i “fight or flight”- modus, hvis du ser at du må inn i situasjoner som du forbinder med ubehag. Ukontrollerte reaksjoner i kropp og sinn kan fort bli et faktum, og man finner smutthull for å unngå situasjonen.

Har du kompetanse men mangler mot?

Mange sitter inne med mye kompetanse, men mangler mot til å holde foredrag eller presentere. Noen forteller at de er redde for å skulle besvime, tape ansikt og de har ingen tro på at de skal klare det. Det å sitte inne med mye  kompetanse og ikke klare å få vist hva du kan, kan være frustrerende. Det å være synlig er dagens mantra, både i arbeidslivet og sosialt. Begrenser du deg selv, kan det være vanskeligere å få vist ferdighetene du sitter inne med.

Presentere  i større forsamlinger

Når det forventes at man må presentere eller holde foredrag foran større forsamlinger volder det for mange store bekymringer og dårlig livskvalitet, hvis man vegrer seg.

Dersom du unngår i gripe mulighetene til å være synlig selv om du vet at du burde gjøre det, føles det etterhvert uoverkommelig. Men, det er mulig å overkomme problemet.

Talehjelperen har kurset tusenvis

Det mest effektive du kan gjøre for å overkomme taleskrekk, er å komme på kurs med andre deltagere. Vanligvis deltar 6-8 personer på “Talekurs for vettskremte”. Første del går på teknikkinnlæring, deretter gradvis eksponering. Det å trene på å vente på tur, roe ned og gjøre gode erfaringer, kan kurere den mest panikkslagne. Du lærer også hvordan du raskt lager en presentasjon hvor du får frem hovedbudskapet klart og tydelig. Med et godt manus, oppnår du lettere å kunne glede deg til å presentere.

Privatundervisning

Fra 2020 kan du bestille privatundervisning i Oslo eller i Arendal. Sjekk oversikten for datoer i Oslo. Ring eller mail for avtale i Arendal, evt. Sør-Norge.

Mob. 91189886

 

Panikk-klinikken  – opplever du panikk ved presentasjoner ?

Ikke fortvil, her er hjelp å få. Talehjelperen har holdt “Talekurs for vettskremte” i mer enn 12 år og hjulpet et tusentalls mennesker på vei ut av angsten. Hit kommer mange fortvilte mennesker som opplever at angsten for å ta ordet bare blir større og større. Det hjelper ikke å “hoppe ut i det”, det er manges erfaring. Man må lære ny handlings- og tankemønstre og gjøre gode erfaringer.

Lær presentasjonsteknikk

Med gode teknikker får du kontroll på “kropp og sinn”. Her lærer du først de enkle teknikkene, deretter trenes det i liten gruppe, før vi øker utfordringene gradvis. Alle kjenner på mestring underveis, du legger selv listen.

Selvhjelp, nettkurs eller bok om Presentasjonsteknikk hos Talehjelperen

Dersom du synes det er for skummelt og vanskelig å komme på kurs med andre, har du mulighet til å få en forsmak og lære teknikkene ved hjelp av nettkurset https://www.talehjelperen.no/nettkurs/.

Dette kurset gir deg en innføring i presentasjonsteknikk, og kanskje du kan klare å finne veien videre alene. Kurset tar deg 45 minutter, og du har tilgang til å se det i et år fra kjøpsdato. Repetisjon er nøkkelen til å lære nye mønstre. Har du lyst til senere å ta kurs hos Talehjelperen, er du velkommen til å prøve dette ut i “trygge omgivelser”. Her er det liten fallhøyde, alle er her med samme mål: Bli tryggere og mer komfortabel i fremføringssituasjoner.

Ikke la Taleskrekken hindre deg

Det er naturlig å være nervøs før du skal ta ordet i forsamlinger. Det er når nervøsiteten blir så stor at du vegrer deg, kanskje prøver å finne smutthull for å  unngå å komme i situasjonen, da kan vi kalle det Taleskrekk. Det som ofte skjer, er at komfortsonen blir trangere og trangere, du kjenner at det går på selvtilliten løs. Da er det på tide å ta grep. Utfordre deg selv, sjekk ut https://www.talehjelperen.no/talekurs-for-vettskremte/

Bruk de evnene du har: Husk at du sitter i førersetet for eget liv, ingen andre kan gjøre dette for deg!

 

Treningsarena for presentasjoner

De fleste mennesker har liten eller ingen opplæring i å presentere. Det finnes få arenaer hvor du kan “teste deg ut” og hvor fallhøyden er liten. Talehjelperen er en slik arena. Se kursdatoer her.

På Talekurs for vettskremte kommer mange som har hatt dårlige opplevelser eller som vegrer seg for å presentere. Det finnes få arenaer der du kan lære god presentasjonsteknikk, få en gradvis tilvenning og kjenne at du mestrer situasjonen.  Med mestring i situasjonen er det lettere å tørre gå utenfor komfortsonen. Det å kjenne at det er mulig å bli mer komfortabel, få til tilstedeværelse under press, det gjør at man raskt tør å ta lange steg videre på feltet.

Kan taleskrekk kureres på to dager?

Det er forståelig når mange er skeptiske til at taleskrekk kan kureres så raskt. For mange mennesker er denne spesielle frykten noe de har levd med i mange år. Likevel, med de enkle teknikkene og mange repetisjoner, klarer vi å endre vårt tanke- og handlingsmønster på kort tid. Det må likevel presiseres viktigheten av å fortsette treningen på egenhånd etter endt kurs. For at nye tanke- og handlingsmønstre skal feste seg og bli varige, må det repetisjoner til. Bare husk da du lærte å sykle eller du skulle lære å kjøre bil. Etter x antall kjøretimer, kjenner man at man mestrer det, det går nesten på autopilot. Slik er det også når man skal kurere taleskrekk eller kvitte seg med andre fobier. Du må lære hvordan du skal tenke og handle, og ved repetisjon får du de automatiske tanke- og handlingsmønstrene etablert.

Det er mulig å glede seg

Du kan faktisk oppnå at du gleder deg til å holde tale eller å presentere. Med de teknikkene du lærer på kurs, får du etter hvert kontroll og du klarer å fokusere på de viktige tingene. I stedet for å grue deg og se for deg alle skrekkscenarier, får du mer selvtillit og du klarer å bruke energien din målrettet.

Husk, har du tatt et begynnerkurs, kan du alltid komme igjen for mengdetrening til oppfølgingspris.

 

Har du tenkt på at du selv kanskje er din største kritiker?

Angsten for å ta ordet i forsamlinger er en av våre hyppigste fobier. Det sies at på en liste over folks frykt kommer angsten for å dø på 7.plass mens angsten for å ta ordet kommer på 1. plass. God presentasjonsteknikk kan gi deg kontroll.

Hvor hadde du vært i dag om du ikke var redd for noe?

Vi er ofte redde for å dumme oss ut, gjøre feil. Problemet er at vi er redde for å ikke strekke til. Men den som dømmer deg mest, er kanskje deg selv?

Vær bevisst din indre dialog. Er den overveiende positiv, eller er den negativ? Vær snill med deg selv, bruk de mulighetene du har, og husk: Vi lever kun en gang. Så hvor hadde du vært i dag uten noen frykter?

Mange hindres i å bruke seg selv til fulle, grunnet angsten for å ta ordet i forsamlinger.

 

 

Presentasjonsteknikk for å finne roen

På “Talekurs for vettskremte” lærer du teknikker for å få kontakt og kontroll med kropp og sinn i stressende situasjoner. Når teknikkene er på plass, er det tid for å utvide komfortsonen, leve livet rikere, bruke mer av deg selv!

Hvordan være på topp når det gjelder?

Hvor ofte har du hatt følelsen av å ikke være på topp når det gjelder? Du har kanskje ønsket å kunne gå tilbake og få en ny sjanse, enten i jobbintervju, ved muntlig eksamen eller du har holdt en presentasjon. For mange er det nervøsiteten som ødelegger, deler av hjernen din går i høygir, tar en fullstendig konsekvensanalyse: Hva skjer hvis jeg ikke klarer dette? Ser de andre hvor usikker jeg er, hvor nervøs jeg er ? Da mister du fokus på oppgaven, du mister konsentrasjonen og du kommer inn i en negativ og ødeleggende spiral og du mister selvtillit.

Talekurs for vettskremte

Talehjelperen har kurset mennesker i mer enn 12 år. Et tusentalls mennesker har funnet veien ut av taleskrekken og klart å endre negative tankemønstre ved hjelp av trening og gode teknikker. Sjekk kursoversikten https://www.talehjelperen.no/talekurs-for-vettskremte/ og se om dette kan være noe for deg.

 

Hvem melder seg på Talekurs for vettskremte?

Hvem er det som kommer på kurs i presentasjonsteknikk, Talekurs for vettskremte?  Deltagerne er kvinner og menn, i alle aldre, i alle typer yrker. Skoleelever, studenter, malere, elektrikere, leger, kommunikasjonssjefer, it-folk, selgere, pensjonister.  Fellestrekkene er derimot mange: Angst for å måtte ta ordet i forsamlinger, angst for å presentere seg, mange unnlater å søke jobber de kan få grunnet frykten, flere sier de ikke tør ta videreutdanning da det krever fremlegg.

Mange har meldt seg på vårt onlinekurs. Se her for mer informasjon.

Så mye potensial med “lokk”

Ofte sier deltagerne at det å melde seg på kurset “satt langt inne”. Flere har tatt kontakt for 4-5 år siden, men motet har sviktet. Det er et stort steg å melde seg på kurs, betale for å gjøre det verste du vet. Utsagn som :”Det å komme hit i dag, er noe av det som jeg er mest stolt av å ha gjort!”

På alle kurs blir jeg litt matt av å se så mange dyktige mennesker som legger lokk på egne ferdigheter og muligheter ved ikke å tørre å ta ordet i forsamlinger. Angsten for å tape ansikt, for at andre skal se hvor nervøs du er, ødelegger. Og angsten for angsten, tenk om jeg får panikk….

På Talekurs for vettskremte kommer alle med samme mål: Det å kunne kjenne at man kan få kontroll på taleskrekken, det å kunne klare å bruke energien på en mer fornuftig måte, ikke på å grue seg, det er også en fellesnevner.

Kjenner du at din taleskrekk ødelegger livskvalitet? At du bruker alt for mye energi på å grue deg, og på å unngå situasjoner hvor du må ta ordet? Kom deg på et kurs.

Etter endt kurs hører jeg ofte: “Hvorfor har jeg ikke tatt tak i dette før?”

Lær gode teknikker, prøv deg ut i en gruppe med “likesinnede”, det er lave skuldre og mye latter.

Er du en som er redd for å ta ordet?

Talekurs for vettskremte er et kurs i presentasjonsteknikk. Hit kommer kvinner og menn i alle aldre, men gjennomsnittsalder er nok rundt 30-40 år. Deltagerne har vært i alderen 14- 84 år! Nær sagt alle yrkesgrupper har vært representert, prester, rørleggere, elektrikere, studenter, ungdomsskoleelever, leger, lærere, kommunikasjonsrådgivere, det spiller ingen rolle for resultatene. Noen har null erfaring, andre har mye, det er heller ikke viktig.

Deltakerne har mye felles: Angsten for å ta ordet i forsamlinger fører til dårligere livskvalitet. Frykten styrer ofte valgene de tar, de avstår kanskje fra å søke jobber de ønsker og de unnlater i blant å ta videreutdanning. Det å stadig prøve å unngå å havne i situasjoner hvor de må være synlige og ta ordet, har alle kjent på.

Felles for mange av de som melder seg på kurset, er også at flere har tenkt i årevis på å komme på kurset, men de har ikke turt. Når de kommer, hevder flere at det å tørre å melde seg på, og stille på kurset, er noe av det de er mest stolt av.

Talekurs for vettskremte, kurs i presentasjonsteknikk

Når du sliter med taleangst, føles det som “alle andre takler dette så bra”, bare ikke jeg. Selv kjenner jeg meg så godt igjen i disse utsagnene. Tilsynelatende er dette noe “alle” takler, du føler det veldig ensom med problemet, det føles også som om det er tabubelagt. Det er lettere for mange å innrømme at de har flyskrekk eller edderkoppfobi. Men taleskrekk, det er vanskelig.

At man kjenner taleskrekk, er ikke så underlig. Synlighet er det som gjelder i dag, du må ofte være synlig for å vise hva du kan. Angsten for å ikke holde mål, angsten for å “tape ansikt” er vond. “Hva tenker de om meg? Ser de at jeg er nervøs?” Kjenner du igjen disse tankene, kom deg på kurs!

På kurset har alle samme mål: Lære gode teknikker for kontroll, trene i trygge rammer og dermed utvide komfortsonen. Det er det eneste botemiddel mot taleskrekk.

Presentasjon- Synlighet er dagens mantra

Er du en av dem som prøver å unngå en presentasjon eller enhver situasjon hvor du må snakke i forsamlinger? Får du panikk bare ved tanken? Da er du ikke alene. Det er mange som får hjertebank, kjenner halsen snører seg og flere forteller at de blir søvnløse uker i forveien. Det blir sagt at taleskrekk er en av de hyppigste fobier.

Ikke forbli usynlig

Når du unngår mulighetene for å holde en presentasjon, tale, presentere eller å uttale deg i møter, risikerer du samtidig å bli “usynlig”.  I dag er synlighet det store mantraet i næringslivet og i politikken. Ikke minst underbygges dette av sosiale mediers inngripen i vår hverdag. Det er økte krav til sosial kompetanse i næringslivet. Er du en av dem som leter etter “smutthull” for å unngå å være synlig? Dersom du er det, så bør du vite dette: mange av de menneskene som du beundrer, som tilsynelatende er “født til det”, har faktisk vært “vettskremte” talere som har funnet sin eie til suksess gjennom målrettet trening og praksis. Det kjenner nok likevel på frykten, men de gjør det som skremmer dem likevel.

Psykologer hevder der finnes to typer angst: den kalde angsten og den varme angsten. Den kalde angsten lammer oss. Den varme angsten gjør oss tent, spent og motivert. På kurs kan du lære å styre energien (angsten) slik at du kan bruke den til ditt beste. Med enkle teknikker kan du klare å kanalisere angsten og energien din til å fokusere bedre og til å prestere slik du ønsker.

Når det er ting man frykter, er det viktig å utsette seg for frykten. Men, det bør gjøres i kontrollerte former. På et kurs hos Talehjelperen lærer du først teknikker for å kontrollere energien din, deretter starter vi en gradvis eksponering. Resultat: Bedre selvtillit i ulike situasjoner, med fokus på presentasjonsteknikk.

Mange lar være å søke på jobber hvis ordene gode kommunikasjonsferdigheter fremkommer i stillingsutlysningen.

Tiden vi er inne i setter nye krav til arbeidstakere, mange må tenke nytt for å beholde eller få en ny jobb. Hvis du er en av dem som lar deg stanse av krav om gode kommunikasjonsferdigheter, kan det være godt av å vite at mange dyktige personer tenker som deg. Forskjellen på den som lykkes og den som ikke lykkes, er at den som lykkes ikke gir opp. De gjør noe, selv om de er redde. Når det gjelder å overkomme angsten for å presentere i forsamlinger, er det snakk om å lære enkle teknikker som gir deg bedre kontroll, og trene i trygge omgivelser. Det mange har erfart er at hvis det først er blitt vanskelig, kommer angst for angsten. Bare det å skulle presentere seg i en gruppe, si hva du heter og hva du driver med, kan få mange til å kjenne på panikken. Da er det lett at man prøver å unnslippe. Når du prøver å unnslippe, går du også glipp av mange muligheter til å vise hva du kan. Du risikerer å bli “usynlig”, ikke regnet med.  Med enkle grep på to-dagers hos Talehjelperen, ser du hvor fort ditt syn på muligheter kan endres. Mange uttaler at de angrer på at de ikke tok tak i dette tidligere.

Mange som sliter med frykten for å presentere, unnlater ofte å søke på den videreutdanningen de gjerne skulle tatt, grunnet krav om å holde fremføringer, masteroppgaver osv. Ikke vær din største kritiker. Tenk på alt av ferdigheter og muligheter du sitter inne med. Det er trist hvis du ikke skal la deg selv få sjansen til å blomstre. Selvtilliten er som en strikk, den må tøyes jevnt og trutt. Det er utenfor komfortsonen at det magiske skjer.  Hva med å ønske seg et Gavekort på presentasjonskurs til jul?

Ordet er ditt ! Er du forberedt?

Hvor ofte har du som tilhører “lidd” deg gjennom kjedelige presentasjoner, f.eks hvor foredragsholder kun leser opp alt som står på PowerPoint-presentasjonen?
Har du tenkt som meg: “jeg kan lese, hvorfor sendte du ikke dette på mail slik at jeg kan spare tid og ta det når det passer?”
Det sies at dersom du og din PowerPoint-presentasjon sier det samme, er en av dere overflødige…

Hindrer frykten deg i å bli dyktig?

For mange mennesker er det frykt som hindrer dem i å bli dyktige til å presentere.

Og for å klare å være engasjerende og fri, må man få kontroll på frykten. Dette er mitt hovedbudskap innen kurset i Presentasjonsteknikk.
Flinke foredragsholdere klarer å slippe seg løs, de byr på seg selv, de klarer å få tilhørerne interessert og engasjert.
Det er sløsing med ressurser når bedriftsledelsen ikke prioriterer opplæring av egne ansatte. Det å lide seg gjennom kjedelige presentasjoner er ødeleggende for både den som presenterer og tilhørerne.
Som tilhører er du “fanget”, du må sitte der til det er ferdig. I stedet for å bli motivert, blir du demotivert.
Å investere i ansattes kommunikasjonsferdigheter kan øke medarbeidernes trivsel. Den enkelte får brukt sine ressurser på en mer tilfredsstillende måte, og det er jo det mange ønsker, nemlig å bruke sine ferdigheter best mulig. Og ikke glem at engasjement smitter!

Motivasjonsforedrag

Dersom du eller noen i din organisasjon har behov for læring i forbindelse med å presentere, kan kanskje et innlegg fra Talehjelperen på en fagdag eller et møte passe.

Ikke nøl med å ta kontakt ! De fleste har et forhold til det å ta ordet i forsamlinger og alle har vi et forbedringspotensial. Om vi ikke oppnår ferdigheter på feltet som Obama, så er det alltid bra å ha noe å strekke seg etter.