komfortsone Tag

Får du brukt dine evner og talenter?

På Talekurs for vettskremte forteller mange at de har så mye de ønsker de kunne gjøre.
Frykten for å ta ordet er imidlertid det som hindrer dem i å få brukt sine evner og talenter.Ved å utfordre det du er redd for, blir komfortsonen din raskt videre. I motsatt tilfelle vil den for mange kjennes trangere og trangere. Noen forteller at angsten for å ta ordet blir så stor at de kjenner på sosial angst. Her kommer også teknikkene virkelig til nytte.

Lær presentasjonsteknikk

For mange er det å måtte holde foredrag eller en presentasjon årsak til mye frykt og søvnløshet i lang tid. Er du en av dem som bruker altfor mye energi når du skal ut i slike situasjoner?

Ved å lære gode teknikker og verktøy på Talekurs for vettskremte, vil du raskt kjenne mestring i situasjoner du tidligere har fryktet. Her får du gjentatte enkle eksponeringer og du merker tidlig at dette gjør det lettere å holde fokus i krevende situasjoner. Her finner du høstens kurs

Utsett deg for det du frykter

Norsk forskerteam har utviklet firedagers behandling av angst og tvangslidelser, https://www.tv2.no/a/10271386/

Her kan vi lese om at eksponering for angsten er det som hjelper.

Eksponeringstrening er også det vi gjør på Talehjelperens kurs som går over to dager. Kurset har vært holdt i en årrekke, ca. 14 år og jeg har fått mange suksesshistorier i etterkant fra deltagere.  Her er det deltagere i alle aldre og alle yrker som kjenner at Taleskrekken hindrer dem i å bli den utgaven av seg selv som de ønsker. Noen har alltid slitt med å ta ordet, noen har fått det som “kastet på” på ungdomsskolen eller videregående, mens andre har likt å gjøre det i årevis, inntil det skjedde noe plutselig. Ofte er det sosiale mennesker med høye krav til seg selv som sliter med Taleangst. Felles for mange er at de uttaler: “Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være så vanskelig, og det er ingen som vil tro meg om jeg forteller om hvor mye det koster meg å holde et foredrag. Til og med det å skulle presentere meg på “runden rundt bordet” er vanskelig.

Så om ønsker å bli trygg til å holde foredrag, tale eller presentasjon? Sjekk kursplanene her

Hege var livredd hver gang hun fikk oppmerksomhet. Taleskrekken og sjenansen hindret henne i mange år.

Nå forteller hun i KK nr. 2, at hun stiller som ordførerkandidat. I den forbindelse ble Talehjelperen også kontaktet da saken skulle skrives, for en uttalelse generelt om taleangst. Hege har ikke deltatt på kurset, men hennes fortelling ligner på veldig mange av de som kommer på kurs.

Hege forteller at tidligere, hvis hun måtte ta ordet, kunne hun kaste opp. Hun sier “jeg har brukt så altfor mye tid i livet på å grue meg”. Hun slapp unna høytlesning og det å måtte si noe i klasse. I voksen alder, da hun i et fullpakket Oslo rådhus hadde vunnet prisen “Årets damebedrift” og ble ropt opp på scenen, fikk hun panikk. “Tenk å ikke glede seg over en sånn pris”, sier hun til KK.

Utfordret taleangsten

Etter at hun ble voksen og lei av å ha taleangst, begynte hun å utfordre den. Hun påtok seg oppgaver og gikk mer og mer ut av komfortsonen. Nå stiller hun altså som ordførerkandidat.

Hva er taleskrekk?

I anledning saken tok journalisten i KK kontakt med Talehjelperen for en uttalelse om hvem som får taleskrekk og hvilke tips jeg kunne gi.

Talehjelperen har i 15 år kurset mennesker med taleskrekk. Taleskrekk definerer jeg som at det å skulle presentere seg eller holde et foredrag medfører uforholdsmessig mye angst. Mange med taleskrekk gjør alt for å unngå å holde presentasjoner og foredrag. Det fører til at mange ikke får brukt sine kvalifikasjoner eller de blir usynlige i organisasjonen. Taleskrekken eskalerer lett om man ikke tar tak. Les mer om taleskrekk her.

Hvordan bli kvitt taleangst ?

Det å overkomme taleangst er mulig. Men min erfaring tilsier at man ikke må “hoppe ut i det”. Det er viktig å ta det gradvis, finne en arena der du kan prøve deg ut, uten for stor fallhøyde.

På kurs lærer du først og fremst gode teknikker for å få kontroll på kropp og tankesett. Taleskrekken ligger ofte “mellom ørene”. Det at du har unngått i mange år, eller at du har dårlige erfaringer, det sitter i kroppen. På kurs tar vi det helt fra begynnelsen, du lærer å stå foran et par-tre personer, deretter øker vi utfordringene. Hele tiden skal du kjenne at dette blir lettere og lettere for hver omgang. Du skal kjenne mestring, og du kjenner at situasjoner som det du har fryktet, blir mindre skremmende. Etter de gode opplevelsene kjenner du at det gjør noe med din selvtillit. Les deltagernes opplevelser av kurset her.

Sjekk kursoversikten for de ulike stedene her.

 

 

Tror du at selvtillit er noe vi er født med?

Jeg tror det. Vi er alle født med en viss porsjon selvtillit, men på veien kan vi lett miste den.

Det er opp til hver enkelt av oss å ta tilbake tilliten til oss selv. Det sies at vår hjerne er i stand til å tenke mellom 50-60.000 tanker hver dag, og for mange mennesker er det de negative tankene som dominerer. Bli bevisst din indre dialog, og finn gjerne frem selvtilliten din ved hjelp av følgende steg:

  1. Alle har vi vår egen komfortsone. Gå litt utenfor den, litt hver dag, det gjør noe med troen på at du kan.
  2. Vær bevisst kroppsspråket ditt. Ditt ytre uttrykk påvirker hvordan du har det inni deg. Se Amy Cuddy`s fantastiske “Bodylanguage” på TEDX
    Hennes budskap er : Fake it `till you make it, Fake it untill you become it!
  3. Det er måten du sier det på…Husk at stemmebruken din påvirker folks førsteinntrykk av deg med 38%. Så derfor: Ha en klar og tydelig stemme. Ikke snakk for fort og kutt ut fyllord som “på en måte” eller “lissom”…de bryter ned all troverdighet.
  4. Kle deg til selvsikkerhet.
  5. Pass på din indre dialog. Snakk til deg selv som du ville snakke til en venn. Du er god nok, gjør så godt du kan. Blir noe feil, så tenk hva du kan rette på til neste gang, hva kan jeg gjøre bedre for å komme dit jeg vil?
  6. Ikke sammenlign deg med andre. Det er lett å tro at alle andre fikser alt. Det er ikke riktig. De du beundrer er kanskje redde for å feile, men de gjør det de skal likevel. Husk at kunsten å være modig er å være vettskremt, uten at andre enn deg selv merker det.

    Helt til slutt:

    Når du står overfor en utfordring kan det være lurt å tenke: What`s in it for me? Ofte har du alt å vinne og lite å tape på å gjøre et forsøk. Og husk: Det er utenfor komfortsonen magien skjer.

Får du hjertebank og en hals som snører seg…

Skal du prestere, enten det er muntlig eksamen, fremlegg eller du skal holde en tale eller en presentasjon, er det viktig å ha en hjerne som virker.
Det sies at hjernen er en vidunderlig ting: den starter å virke når man blir født…og den stopper ikke før du reiser deg for å holde en tale.

Med selvhjelpsboken “Vettskremt -Ta knekken på taleskrekken” kan du lære enkle teknikker som minsker ubehaget når det gjelder som mest. I boken lærer du å ta enkle grep for å få kontroll i ulike settinger som krever deg på ditt beste. Uansett hvor gode ferdigheter du har, hjelper det lite dersom frykten din slår inn når det er viktig å prestere. Mange har opplevd det marerittet å ikke klare å fullføre eksamen pga. nervøsitet. Eller du har unnlatt å ta utfordringer av frykt for mislykkes. Du vet at du har kunnskapen og ferdighetene inne, men du får ikke vist hva du kan. Boken kan kanskje også få deg til å tørre mer.

Bokanmeldelse fra en tidligere kursdeltager:

«Jeg er kommet godt over halvveis og jeg må si du skriver godt, lettfattelig og ikke minst- motiverende:) Det jeg vil takke deg aller mest for er selvfølgelig for alle de menneskene du har hjulpet til å få en bedre hverdag, og for enkelte, faktisk et bedre liv. Selv har jeg vunnet mange ganger etter kursene dine og teknikkinnlæringene. Ja, det ER faktisk mulig å komme videre med noe som virket umulig. Boken er god å ha. Spesielt for de som har gjennomført kurset, hørt dine ord og praktisert hva som beskrives i boka. Jeg er sikker på den også er til stor nytte for de som enda ikke har tatt skrittet og meldt seg på kurs. Sånn sett tenker jeg boken også kan fungere som det som skal til for å melde seg på. Boken står også trygt alene slik den er skrevet med eksempler fra andre mennesker, teknikker og øvelser. Jeg har i alle «fall reklamert for deg i fortrolige samtaler mange ganger.”   Martin 38 år, kommunikasjonsrådgiver

 

 

Tør du å utfordre deg selv med presentasjoner?

….eller tenker du at det ligger ikke for deg å holde presentasjoner eller taler. Har du resignert?

Når du rammes av «taleskrekk» vil du fort oppleve at komfortsonen din blir trangere og trangere. Plutselig er det ting som blir vanskelig som aldri tidligere har vært et problem.  Du blir kanskje redd for å bli redd, kjenner på angst for angsten.

Unngår du situasjoner?

Kjenner du at du vegrer deg mer og mer for å ta ordet, presentere deg eller holde fremlegg eller presentasjoner? Da er det viktig å ta grep.  Ved å melde deg på kurs hos Talehjelperen, lærer du teknikker for å få kontroll i situasjonene, du får mye eksponering i liten gruppe og du får utvidet din komfortsone. På kurset bygger vi selvtillit, noe du raskt vil kjenne på. Og, det er selvtillit i situasjonen som gjør at du etter kurset skal fortsette den gode utviklingen som startet de to kursdagene. Det å komme på kurs og møte andre mennesker i alle typer yrker og situasjoner, gjør at du også vil revurdere deg selv. Mange finner ut at de har det ikke verre enn alle de andre som er på kurset, en fattig trøst kan du si, men det hjelpere å ikke kjenne seg så alene med problemet. Det du også vil se, er at selv om alle sier de «var kjempenervøse», så fører teknikkene og de nye ferdighetene til at du ser og oppleves som om du har full kontroll. Og det er jo fint, for mange er redd for at angsten kan være synlig for andre. Men det viktigste for meg, er at du også etter hvert kjenner deg komfortabel når du står foran en gruppe mennesker.

Utvid komfortsonen

Det sies at det er utenfor komfortsonen at magien skjer! Sant nok. Når du har trent og forberedt deg, og kjent på sommerfuglene i magen gir det et ordentlig adrenalin-kick etter fullført oppdrag når du kjenner på mestringen.