fbpx

Redd for å snakke i forsamlinger?

Hvis du er redd for å snakke forsamlinger, er du i godt selskap. I en artikkel fra Psychology today kan vi lese at ut fra statistikk frykter 3 av 4 å snakke i forsamlinger. 75% kvinner og 73% menn mener de sliter med dette. Taleskrekk er så vanlig at der også er en benevnelses for dette, nemlig glossophobia eller glossofobi. Hva er taleskrekk? Les her.

En hemmende angst

De fleste kjenner på litt nervøsitet i forbindelse med å skulle presentere eller holde en tale. Men, dersom du virkelig kjenner taleskrekk, så har det lett for å ødelegge i jobbsammenheng og i sosiale lag. Det å skulle snakke til et publikum skaper angst hos mange som ellers kan være modige i andre sammenhenger. Menneskelig samhandling er basert på kommunikasjon, og der er få andre ferdigheter som er så viktig når man ønsker å formidle sine idèer til andre. Det å ikke ta tak i problemet kan raskt undergrave din egen mulighet for suksess.

Der er ingen “håpløse tilfeller”

Talehjelperen har kurset mennesker med taleskrekk i mer enn 14 år, med gode resultater, se kursoversikten her.

Det å utsette seg for det man frykter, altså eksponeringsterapi, er det eneste som hjelper i fryktsammenheng. Det samme gjelder for taleskrekk. Men det er ikke bare å “hoppe i det”. På kurs lærer du gode teknikker som gjør at du raskt kjenner at du kan ta kontroll over kroppen. Du kjenner tidlig på mestringsfølelsen og det gjør at du senker skuldrene ganske tidlig. Talehjelperen Siri Skyttemyr mener der ikke finnes noen “håpløse tilfeller”. Alle kan klare å knekke koden, knekke taleskrekken, men man må ikke gi seg. Trening, trening og atter trening, og din egen vilje til å overkomme problemet er avgjørende. Noen klarer seg godt med ett kurs. Andre ønsker mer trening i “trygge omgivelser” før de tar steget ut, så de kommer kanskje tilbake både en, to, tre eller flere ganger. Da betaler man “oppfølgingspris”.

 

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å “kaste seg ut i det”. Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker “dette skulle jeg tatt tak i tidligere”.

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.