fbpx

Pauser øker en talers troverdighet

Når du som taler tar en pause, rekker tilhørerne å tenke over ditt budskap, de får tid til å reflektere. Hvis du ikke gjør en liten pause, rekker ikke publikum å «fordøye» det du sier, de vil dermed heller ikke huske hva du har sagt.

Det å ha troverdighet for en taler, er av stor betydning. Når du varierer i toneleie og taletempo er det lettere å oppfatte ditt budskap. Det å legge inn små «pauser» gir rom for refleksjon og tid til å sette budskapet inn i en større sammenheng. Pausen behøver bare å være på 2-3 sekunder, nok til at publikum får med seg budskapet og gir dem litt rom før du fortsetter med talen eller presentasjonen.

Vinn – vinn- situasjon

Fordelene med korte, små pauser er flere. I tillegg til å øke din troverdighet, får du som taler roet ned. Du rekker også å tenke på veien videre, formulere deg bedre, og du husker lettere hva som er viktig å få med. Hvor vil du med din tale eller presentasjon, og kommer dette klart nok frem?

Tren på å presentere – i enerom

Det å legge inn små pauser i presentasjonen eller talen må planlegges og trenes på. Bestem deg for hvor pausene skal komme, hensikten med dem, og tren på dette.

Trenger du gode teknikker og trening i ufarlige situasjoner? Sjekk kursoversikten her 

Når skal du legge inn en liten pause?

  •  Før ditt første ord (legg inn en liten pause, 3-7 sekunder, se mot publikum, du skaper kontakt)
  •  Før et viktig poeng (stå stille som en markering av viktigheten)
  •  Før du skal svare på et spørsmål fra publikum (du rekker å tenke over spm og du viser at du reflekterer over dette)
  •  Når du går fra «raske» partier til «roligere» taletempo.
  •  Ta en liten pause, 3-4 sek i stedet for å bruke «fyllord» som hmmmm, øøøøh, osv. når du ikke vet hva du skal si.
  •  Ved applaus, ta en liten pause til den er over toppen.
  •  Ved latter, la folk få le ferdig.
  •  Ta en pause hvis du har stilt et spørsmål, la tilhørerne få tid til å tenke og evt. svare.

I overkant nervøs?

Kom på talekurs hos Talehjelperen hvis du misliker å ta ordet, sjekk linken her

Kjenner du på taleskrekken ?

Her får du 3 tips i presentasjonsteknikk som kan gi deg en bedre hverdag:

  1. Sett ned tempo, unngå stress i forkant
  2.  Lær gode teknikker for å få riktig fokus
  3.  Tren på å legge inn «pauser» i foredraget ditt ( 2-3 sekunder gjør underverker)

Sett ned tempo

Når du kjenner på nervene i forkant av en presentasjon, har du ofte lett for å stresse og jage deg opp. Stress er i denne forbindelse din verste fiende. Går du med veldig høy puls, er det vanskelig å «komme ned» når du står der og skal prestere. Gå litt roligere, snakk litt roligere, ta kontroll. Tren på dette i forkant, også dagene før. Visualiser hvordan du vil dette skal bli.
Lær gode teknikker for å få riktig fokus

Mye av taleskrekken skyldes overdrevet fokus på egen person: «Hva tenker de andre om meg? Ser de at jeg er nervøs?» Ved å fokusere kun på mottakerne er det lett å analysere alt som skjer som negativt for egen del. Er det en i publikum som gjesper, kan du fort tenke: «Er jeg SÅ kjedelig». Det er lett å få panikk, også i ventesituasjonen, før du skal i ilden. Da er det viktig å lære teknikker som gjør at du får konsentrasjonen på rett plass. Du skal fokusere på egen ro, ta kontroll over kropp og sinn. Dette er teknikker som du raskt får til hvis du deltar på «Talekurs for vettskremte». Her kan du lese om Tereses erfaringer i Aftenposten for en tid tilbake:

http://www.aftenposten.no/jobb/Taleskrekk-hindrer-karriren-6853710.html

Tren på å legge inn pauser

Ved å trene på å legge inn pauser (kun 2-3 sekunder) kjenner du raskt at du får en bedre kontroll på det som skjer. Det er skummelt å legge inn pauser, men prøv og øv på det. Dette er også viktig når du deltar på kurset. Du får eksponering i små grupper, flere omganger med lette øvelser og fokus på teknikk og du kjenner raskt på mestringsfølelsen. Gode opplevelser på feltet gir fort bedre selvtillit.

Kursoversikten finner du her

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å «kaste seg ut i det». Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker «dette skulle jeg tatt tak i tidligere».

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.

 

Tren på å ta ordet, få økt selvtillit.

Det sies at «Det å trene på å ta ordet, er kongeveien til økt selvtillit». Som kursholder i Presentasjonsteknikk i mer enn 12 år har jeg gjentatte ganger sett hvor fort det kan løsne når «vettskremte» deltagere får gradvis eksponering på kurs. På «talekurs for vettskremte» kommer deltagere i alle aldre og alle yrkesgrupper. Studenter, jobbsøkere, elektrikere eller lærere, alle yrker har vært representert. Felles for deltagerne er at de helst prøver å unngå å ta ordet i møter, holde en presentasjon eller foredrag osv. Noen deltagere på kurset har gjerne ukentlige eller daglige eksponeringer i jobben, andre har kanskje unngått situasjonene hele livet. Det mange forteller og beskriver er den lammende frykten når det kreves og forventes at de må ta ordet i ulike situasjoner. Det krever masse energi og mange sliter med søvnmangel, andre «bakker ut», gjør alt de kan for å unnslippe.

 

Lær gode teknikker

Det er mange som blir rådet til «å hoppe i det», det går over. Nei, det går ofte ikke over. Mange opplever tvert om at problemet øker over tid. Det blir verre og verre. Bare det å skulle presentere seg i plenum, kan være nok til at noen får «blackout», får skjelvende stemme og får lyst til å rømme ut av situasjonen.

«Flight or fight-impulsen» slår inn automatisk, allerede mens du sitter og venter på tur. Da er det fort å få panikk.

Nettopp der er det viktig å ha noen «verktøy». Det å lære hva du kan gjøre i ventesituasjonen og underveis, gjør at du har noe å møte frykten med. På kurs lærer du, ved gjentatte repetisjoner, nye reaksjonsmønstre. Ved å prøve gang på gang, kjenner du deg gradvis tryggere i situasjonen, du har gjort dette før. DA kommer følelsen av mestring. Ved mestring kommer gevinsten økt selvtillit. Etter hvert kan du kanskje klare å glede deg til neste presentasjon. Det kan fremdeles være skummelt, men du vet at du har teknikker og verktøy til å møte utfordringene som kommer.

Finn kursoversikten her

God Presentasjonsteknikk gjør deg bedre rustet

Kjenner du på en ødeleggende nervøsitet allerede mens du venter på tur? Det kan være du skal prensetere deg i et møte eller du skal frem og holde et foredrag.

Mange begynner allerede i ventesituasjonen å kjenne angst og miste kontrollen. Da er det vanskelig å fremstå på ditt beste når du skal presentere eller holde en tale.

Underbevisstheten husker. Har du opplevd å miste kontroll i en fremføringssituasjon en gang, så husker du det gjerne godt. Det aktiverer dermed «fight or flight-responsen» i hjernen når den kjente følelsen dukker opp. Analysedelen i hjernen vår aktiveres: » Dette har jeg gjort før, og jeg husker hvordan DET gikk… Hva hvis jeg ikke klarer å fullføre?» Mange rekker å tenke mye negative tanker før de skal i ilden.

Resultatet er at hjertet slår raskere, pusten blir rask og grunn og man utskiller mye kortisol, som er «stresshormonet». Mye energi hoper seg opp i muskulaturen, og når energien ikke får naturlig utløp, resulterer det i at man skjelver og svetter. Mange får også problemer med skjelvende stemme.

Talekurs for vettskremte, førstehjelp for nervøse talere

På Talekurs for vettskremte er det vanligvis 6-8 deltagere. Alle kommer dit for å lære gode teknikker for å tørre å presentere, eller for å ha mer kontroll på situasjonen. Det å få inn teknikkene via enkle og lette øvelser gjør at du raskt kjenner mestring. Ved å mestre, tør man å prøve mer.

Med teknikkene fokuserer vi på å finne roen i ventesituasjon. Vi flytter fokus til oppgavene i forkant, fremfor å analysere situasjonen. Med de gode teknikkene får du fokus på roen din, fremfor å tenke «jeg må ikke bli nervøs». Du lærer å sette ned tempoet, noe som er veldig viktig. Du lærer også, og trener på, å ta pauser underveis. Dette må øves på i trygge rammer. Det holder ikke å vite at du skal gjøre det.

Sjekk ut oversikten på kursplanen, tid og sted:  her

Har du ikke mulighet til å komme på et kurs innen din neste utfordring finner du mye nyttig stoff om teknikker og hvordan bli tryggere både i boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken», her

eller du kan kjøpe nettkurset «Knekk taleskrekken» her Det tar ca. 45 minutter å se hele, og du har tilgang til å se kurset i ett år fra kjøpsdato.

Ta grep, få en bedre hverdag!

Lær å bli komfortabel når du skal presentere

Få mennesker har fått opplæring i å presentere. Mange har derimot dårlig erfaring når de har holdt foredrag eller måtte presentere. Det er lettere å huske de gangene  det ikke har gått bra, selv om du kanskje tidligere har fikset det. Dårlige erfaringer setter seg lett i systemet vårt. Følgene kan bli at du mobiliserer, du går i «fight or flight»- modus, hvis du ser at du må inn i situasjoner som du forbinder med ubehag. Ukontrollerte reaksjoner i kropp og sinn kan fort bli et faktum, og man finner smutthull for å unngå situasjonen.

Har du kompetanse men mangler mot?

Mange sitter inne med mye kompetanse, men mangler mot til å holde foredrag eller presentere. Noen forteller at de er redde for å skulle besvime, tape ansikt og de har ingen tro på at de skal klare det. Det å sitte inne med mye  kompetanse og ikke klare å få vist hva du kan, kan være frustrerende. Det å være synlig er dagens mantra, både i arbeidslivet og sosialt. Begrenser du deg selv, kan det være vanskeligere å få vist ferdighetene du sitter inne med.

Presentere  i større forsamlinger

Når det forventes at man må presentere eller holde foredrag foran større forsamlinger volder det for mange store bekymringer og dårlig livskvalitet, hvis man vegrer seg.

Dersom du unngår i gripe mulighetene til å være synlig selv om du vet at du burde gjøre det, føles det etterhvert uoverkommelig. Men, det er mulig å overkomme problemet.

Talehjelperen har kurset tusenvis

Det mest effektive du kan gjøre for å overkomme taleskrekk, er å komme på kurs med andre deltagere. Vanligvis deltar 6-8 personer på «Talekurs for vettskremte». Første del går på teknikkinnlæring, deretter gradvis eksponering. Det å trene på å vente på tur, roe ned og gjøre gode erfaringer, kan kurere den mest panikkslagne. Du lærer også hvordan du raskt lager en presentasjon hvor du får frem hovedbudskapet klart og tydelig. Med et godt manus, oppnår du lettere å kunne glede deg til å presentere.

Privatundervisning

Fra 2020 kan du bestille privatundervisning i Oslo eller i Arendal. Sjekk oversikten for datoer i Oslo. Ring eller mail for avtale i Arendal, evt. Sør-Norge.

Mob. 91189886

 

Å snakke i forsamlinger eller holde foredrag – svetter du ved tanken?

Du trenger ikke å ha det slik, sier kursleder Siri Skyttemyr i Talehjelperen.  Hun har holdt «Talekurs for vettskremte» i mer enn 12 år.  Noen mennesker blir alltid syke før store anledninger. Problemet fører til at mange mister sine ambisjoner, de orker ikke å utsette seg for all angsten som er forbundet med å tale eller holde fremlegg. Ofte er det de mest ambisiøse, de dyktigste som sliter mest med prestasjonsangsten. Jobb mot å bli den du kan være, bruk evnene dine og gjør noe med talefrykten din og lær gode kommunikasjonsferdigheter.

Snu angst til positiv energi

På  «Talekurs for vettskremte» kommer deltagere som over tid har kjent at taleskrekken hemmer dem i å bruke seg selv på den måten de ønsker. Det kan være studenter som lar taleangsten styre valgene for veien videre, det er mennesker ofte i gode jobber som sier at kravet om å presentere ødelegger livskvaliteten. Noen har sagt opp en god jobb, andre sier de vurderer å slutte i jobben for å slippe all angsten. Andre deltagere ønsker bare så inderlig å holde en konfirmasjonstale eller en bryllupstale. Det å se den endringen som skjer med deltagerne fra start til slutt i kurset, er spennende. Vi tilnærmer oss gradvis, kjenner mestring av teknikk og hever listen etter hvert.

Snakke i forsamlinger – Mestring gir selvtillit

Mailene som ofte kommer i ettertid gjør kursleder ydmyk. Det å kunne bidra til at deltagerne endelig får brukt sitt potensiale, får blomstre og utvikle seg som de fortjener, ja det er stort. Du kan lese utdrag under fanen «Referanser» på Talehjelperen.no

Ikke frykt angsten

Husk at : å være modig er å være vettskremt men likevel gjøre det du frykter». På Talekurs for vettskremte lærer du teknikker som gir deg kontroll for å mestre å ta ordet i forsamlinger. Her får du også viktig og gradvis eksponering. Ved å utsette deg for dette i «kontrollerte former», kan du lære å ta knekken på taleskrekken.

Kommunikasjonsferdigheter er et krav

I mange stillingsannonser er gode kommunikasjonsferdigheter et krav. Kanskje du tenker at «alt annet er på plass», men om jeg må holde presentasjoner, er ikke dette jobben for meg. Kjenner du også at «jeg vet det ligger mer der ute for meg?» Kanskje det er på tide å ta steget videre via gode kommunikasjonsferdigheter, Talehjelperen kan hjelpe deg.

Presentasjonsteknikk

Mange mennesker som kommer på kurs i presentasjonsteknikk hos Talehjelperen, forteller at taleangst har stoppet dem mange ganger og hindret dem i å ta riktige valg. De ville heller aldri ha meldt seg på et vanlig kurs i Presentasjonsteknikk, da det er for skummelt og de ville fått prestasjonsangst. Det at kurset her kalles «Talekurs for vettskremte» gjør at de likevel tør å komme, selv om det er skummelt. En løsning for deg som bor langt unna et kurssted er at du nå kan få en forsmak på opplegget og lære presentasjonsteknikk på onlinekurset fra Talehjelperen. Men, uansett, det å utsette seg for det ubehagelige, men nå med gode verktøy innen presentasjonsteknikk, det er et must.

Tale, presentasjon eller fremføring

På kurset kommer andre som er mer eller mindre vettskremte. Noen skal holde en tale til bruden, brudgommen, presentasjon, fremføring eller de skal prestere på skolen i muntlig eksamen. Andre er redd for jobbintervju. De fleste mennesker kjenner på angst i de ulike situasjonene, og det er naturlig å grue seg: du skal jo prestere.

Men det er forskjell på den angsten som lammer deg og den angsten som gjør det skjerpet, tent og spent.

Med teknikkene du lærer, på onlinekurset  «Knekk taleskrekken- bygg selvtillit» her og på Talekurs for vettskremte, skal du få den ekstra energien til å jobbe med deg, ikke ødelegge for deg.

Bedre kommunikasjonsferdigheter – bedre selvtillit

Hvis du har taleangst, skal du ikke ha behandling, du må komme deg på en arena der du kan via små steg komme deg videre.

Når du har lært de enkle teknikkene fra kurset, er tiden inne for å bygge selvtillit. Det oppnår du når du kjenner at du tør gå ut av komfortsonen, og du kjenner den gode mestringsfølelsen i etterkant. Det var skummelt, men du gjorde det. Så tenk, hva har du å tape på å ta tak i taleskrekken, og hva har du å vinne?

 

Tror du at selvtillit er noe vi er født med?

Jeg tror det. Vi er alle født med en viss porsjon selvtillit, men på veien kan vi lett miste den.

Det er opp til hver enkelt av oss å ta tilbake tilliten til oss selv. Det sies at vår hjerne er i stand til å tenke mellom 50-60.000 tanker hver dag, og for mange mennesker er det de negative tankene som dominerer. Bli bevisst din indre dialog, og finn gjerne frem selvtilliten din ved hjelp av følgende steg:

  1. Alle har vi vår egen komfortsone. Gå litt utenfor den, litt hver dag, det gjør noe med troen på at du kan.
  2. Vær bevisst kroppsspråket ditt. Ditt ytre uttrykk påvirker hvordan du har det inni deg. Se Amy Cuddy`s fantastiske «Bodylanguage» på TEDX
    Hennes budskap er : Fake it `till you make it, Fake it untill you become it!
  3. Det er måten du sier det på…Husk at stemmebruken din påvirker folks førsteinntrykk av deg med 38%. Så derfor: Ha en klar og tydelig stemme. Ikke snakk for fort og kutt ut fyllord som «på en måte» eller «lissom»…de bryter ned all troverdighet.
  4. Kle deg til selvsikkerhet.
  5. Pass på din indre dialog. Snakk til deg selv som du ville snakke til en venn. Du er god nok, gjør så godt du kan. Blir noe feil, så tenk hva du kan rette på til neste gang, hva kan jeg gjøre bedre for å komme dit jeg vil?
  6. Ikke sammenlign deg med andre. Det er lett å tro at alle andre fikser alt. Det er ikke riktig. De du beundrer er kanskje redde for å feile, men de gjør det de skal likevel. Husk at kunsten å være modig er å være vettskremt, uten at andre enn deg selv merker det.

    Helt til slutt:

    Når du står overfor en utfordring kan det være lurt å tenke: What`s in it for me? Ofte har du alt å vinne og lite å tape på å gjøre et forsøk. Og husk: Det er utenfor komfortsonen magien skjer.

Presentasjon- Synlighet er dagens mantra

Er du en av dem som prøver å unngå en presentasjon eller enhver situasjon hvor du må snakke i forsamlinger? Får du panikk bare ved tanken? Da er du ikke alene. Det er mange som får hjertebank, kjenner halsen snører seg og flere forteller at de blir søvnløse uker i forveien. Det blir sagt at taleskrekk er en av de hyppigste fobier.

Ikke forbli usynlig

Når du unngår mulighetene for å holde en presentasjon, tale, presentere eller å uttale deg i møter, risikerer du samtidig å bli «usynlig».  I dag er synlighet det store mantraet i næringslivet og i politikken. Ikke minst underbygges dette av sosiale mediers inngripen i vår hverdag. Det er økte krav til sosial kompetanse i næringslivet. Er du en av dem som leter etter «smutthull» for å unngå å være synlig? Dersom du er det, så bør du vite dette: mange av de menneskene som du beundrer, som tilsynelatende er «født til det», har faktisk vært «vettskremte» talere som har funnet sin eie til suksess gjennom målrettet trening og praksis. Det kjenner nok likevel på frykten, men de gjør det som skremmer dem likevel.

Psykologer hevder der finnes to typer angst: den kalde angsten og den varme angsten. Den kalde angsten lammer oss. Den varme angsten gjør oss tent, spent og motivert. På kurs kan du lære å styre energien (angsten) slik at du kan bruke den til ditt beste. Med enkle teknikker kan du klare å kanalisere angsten og energien din til å fokusere bedre og til å prestere slik du ønsker.

Når det er ting man frykter, er det viktig å utsette seg for frykten. Men, det bør gjøres i kontrollerte former. På et kurs hos Talehjelperen lærer du først teknikker for å kontrollere energien din, deretter starter vi en gradvis eksponering. Resultat: Bedre selvtillit i ulike situasjoner, med fokus på presentasjonsteknikk.