fbpx

Redd for å snakke i forsamlinger?

Hvis du er redd for å snakke forsamlinger, er du i godt selskap. I en artikkel fra Psychology today kan vi lese at ut fra statistikk frykter 3 av 4 å snakke i forsamlinger. 75% kvinner og 73% menn mener de sliter med dette. Taleskrekk er så vanlig at der også er en benevnelses for dette, nemlig glossophobia eller glossofobi. Hva er taleskrekk? Les her.

En hemmende angst

De fleste kjenner på litt nervøsitet i forbindelse med å skulle presentere eller holde en tale. Men, dersom du virkelig kjenner taleskrekk, så har det lett for å ødelegge i jobbsammenheng og i sosiale lag. Det å skulle snakke til et publikum skaper angst hos mange som ellers kan være modige i andre sammenhenger. Menneskelig samhandling er basert på kommunikasjon, og der er få andre ferdigheter som er så viktig når man ønsker å formidle sine idèer til andre. Det å ikke ta tak i problemet kan raskt undergrave din egen mulighet for suksess.

Der er ingen “håpløse tilfeller”

Talehjelperen har kurset mennesker med taleskrekk i mer enn 14 år, med gode resultater, se kursoversikten her.

Det å utsette seg for det man frykter, altså eksponeringsterapi, er det eneste som hjelper i fryktsammenheng. Det samme gjelder for taleskrekk. Men det er ikke bare å “hoppe i det”. På kurs lærer du gode teknikker som gjør at du raskt kjenner at du kan ta kontroll over kroppen. Du kjenner tidlig på mestringsfølelsen og det gjør at du senker skuldrene ganske tidlig. Talehjelperen Siri Skyttemyr mener der ikke finnes noen “håpløse tilfeller”. Alle kan klare å knekke koden, knekke taleskrekken, men man må ikke gi seg. Trening, trening og atter trening, og din egen vilje til å overkomme problemet er avgjørende. Noen klarer seg godt med ett kurs. Andre ønsker mer trening i “trygge omgivelser” før de tar steget ut, så de kommer kanskje tilbake både en, to, tre eller flere ganger. Da betaler man “oppfølgingspris”.

 

Kurs på Zoom for “vettskremte”

Talehjelperen får med jevne mellomrom mail og henvendelser fra fortvilte foreldre: “Min datter /sønn nekter å gå på skolen når hun/han skal ha fremføring.” Har man først kjent på frykten, har det lett for at den eskalerer: du blir redd for å bli redd.Din fremtid avhenger av å kunne fremføre eller presentere med større selvtillit. For mange er det bare enkle små knep, gode opplevelser og følelsen av at dette kan jobbes med – da kan du komme så langt du vil og få brukt dine ferdigheter. Ikke la Taleskrekken hindre deg i å bli den du ønsker å være eller ta den utdannelsen du har lyst til. Ikke velg studier etter “hvor kan jeg slippe å presentere?” Ta kontakt om du ønsker privatundervisning på nett, så ser vi hva vi kan få til…

Talehjelperens erfaring

Talehjelperens erfaring er at det å få fritak på skolen er å gjøre eleven en bjørnetjeneste. Nå i disse Koronatider er det enda færre muligheter for eksponering, og terskelen kan bli høyere. Hvorfor ikke benytte muligheten nå, når så mye er stengst ned, til å ta tak i taleskrekken. Talefrykt er som annen frykt, man må møte frykten i kontrollerte former. Ved å utsette seg for den, lære gode teknikker for kontroll, vil problemet raskt kunne overkommes, særlig gjelder dette ungdom, de tar det fort. Talehjelperen Siri Skyttemyr slet selv med Taleskrekk fra 2. året på videregående. En uforberedt presentasjon var det som skulle til, deretter var talefrykten et faktum. Å stå foran klassen (30 elever) å vite at “dette kan du ikke godt nok, her må du stå til du er ferdig” utløste en sterk angst for å presentere eller i det hele tatt være synlig. Denne frykten styrte Talehjelperens valg vedrørende utdannelse og jobb. Det styrte og påvirket  livet i ca. 20 år. Tilfeldigheter gjorde at jeg kom ut av min Taleskrekk. Nå har jeg kurset et  tusentalls mennesker i mer enn 17 år.

Høy terskel å melde seg på kurs

Mange synes at det er veldig skummelt å melde seg på et “Talekurs for vettskremte”. Likevel er alle kjempelettet etter fullført kurs. Det var ikke så skummelt likevel, og du kjenner fort at du får til det du skal øve på. Det viktigste på kurset er å lære enkle teknikker som gjør at du kjenner kontrroll i ulike situasjoner som er “skumle”. du skal komme ut etter kurset med mye mer selvtillit og tro på egne ferdigheter.

For mange er det uaktuelt å melde seg på et ordinært kurs. Talehjelperen har derfor lagt nå opp til flere muligheter for nettbasert undervisning for deg som sliter. Det blir mulig å få privatundervisning eller vi samler flere til et felles opplegg, sjekk her 

Opplegget på nett går over to ganger 2,5 time, med en ukes mellomrom. Da får du tid til å praktisere teknikkene du lærer på kurset. Det fine er at du ikke trenger publikum eller tilhørere for å trene teknikk, du gjør det på egenhånd. Du kan også få en oppgave til dag 2 som vi blir enige om hva du ønsker å trene på.

Ønsker du senere å bli med på et ordinært kurs, får du bli med til “oppfølgingspris” kr. 1500,- Da får du muligheten til å eksponere deg i en mindre gruppe.

Og lurer du på noe, er det bare å ringe meg (Siri) på tlf. 91189886

 

Har du taleskrekk?

Om du kjenner angst for å ta ordet, vil du ha stort utbytte av et to dagers kurs med Talehjelperen.

Taleskrekk eller frykt for å ta ordet hemmer manges mulighet til karriere og kan være til stort hinder i det sosiale liv. I tillegg kjenner mange på at angsten eskalerer eller påvirker andre områder, når de ikke tar grep. På lik linje som annen angst, edderkoppfobi, høydeskrekk, flyskrekk, er det eksponering som må til. Det kan du få hos Talehjelperen, se tid og sted her.

Det er små steg som skal tas før du kjenner at du snur den negative spiralen som taleangst kan føre med seg, og på kurs hos Talehjelperen får du et praktisk rettet kurs hvor du får gradvis eksponering.

Kurs hos Talehjelperen

Siste kurs i presentasjonsteknikk før sommeren er nå holdt. Deltagerne er svært fornøyde etter to dager intensiv trening. “Dette var ikke så skummelt som jeg hadde forventet”, sier en. “Du har vært til uvurderlig hjelp for meg” sier en annen deltager som nå var med for tredje gang. Progresjonen til de som deltar er flott. Fra å være synlig nervøse i “presentasjonsrunden” til siste fremføring, er det himmelvid forskjell. Dersom man ikke visste hva slags kurs dette var, ville man ikke ha ant at dette pleide å være det verste deltagerne visste. “Nå gleder jeg meg til å holde konfirmasjonstale til datteren min kommende helg”, smiler en annen i det hun går ut av døren. Skuldrene er senket og deltagerne ser frem til kommende “utfordringer” med en helt annen innstilling. De vet hva de skal gjøre for å få en god opplevelse, de vet hvordan de skal forberede seg, og de kan klare å glede seg.

Altfor mange mennesker bruker masse energi på å grue seg til kommende oppgaver. Energi som kunne ha vært benyttet på en mye mer hensiktsmessig måte.

Er det på tide for deg å komme på kurs?

Sjekk høstens kursoversikt her.

Hege var livredd hver gang hun fikk oppmerksomhet. Taleskrekken og sjenansen hindret henne i mange år.

Nå forteller hun i KK nr. 2, at hun stiller som ordførerkandidat. I den forbindelse ble Talehjelperen også kontaktet da saken skulle skrives, for en uttalelse generelt om taleangst. Hege har ikke deltatt på kurset, men hennes fortelling ligner på veldig mange av de som kommer på kurs.

Hege forteller at tidligere, hvis hun måtte ta ordet, kunne hun kaste opp. Hun sier “jeg har brukt så altfor mye tid i livet på å grue meg”. Hun slapp unna høytlesning og det å måtte si noe i klasse. I voksen alder, da hun i et fullpakket Oslo rådhus hadde vunnet prisen “Årets damebedrift” og ble ropt opp på scenen, fikk hun panikk. “Tenk å ikke glede seg over en sånn pris”, sier hun til KK.

Utfordret taleangsten

Etter at hun ble voksen og lei av å ha taleangst, begynte hun å utfordre den. Hun påtok seg oppgaver og gikk mer og mer ut av komfortsonen. Nå stiller hun altså som ordførerkandidat.

Hva er taleskrekk?

I anledning saken tok journalisten i KK kontakt med Talehjelperen for en uttalelse om hvem som får taleskrekk og hvilke tips jeg kunne gi.

Talehjelperen har i 15 år kurset mennesker med taleskrekk. Taleskrekk definerer jeg som at det å skulle presentere seg eller holde et foredrag medfører uforholdsmessig mye angst. Mange med taleskrekk gjør alt for å unngå å holde presentasjoner og foredrag. Det fører til at mange ikke får brukt sine kvalifikasjoner eller de blir usynlige i organisasjonen. Taleskrekken eskalerer lett om man ikke tar tak. Les mer om taleskrekk her.

Hvordan bli kvitt taleangst ?

Det å overkomme taleangst er mulig. Men min erfaring tilsier at man ikke må “hoppe ut i det”. Det er viktig å ta det gradvis, finne en arena der du kan prøve deg ut, uten for stor fallhøyde.

På kurs lærer du først og fremst gode teknikker for å få kontroll på kropp og tankesett. Taleskrekken ligger ofte “mellom ørene”. Det at du har unngått i mange år, eller at du har dårlige erfaringer, det sitter i kroppen. På kurs tar vi det helt fra begynnelsen, du lærer å stå foran et par-tre personer, deretter øker vi utfordringene. Hele tiden skal du kjenne at dette blir lettere og lettere for hver omgang. Du skal kjenne mestring, og du kjenner at situasjoner som det du har fryktet, blir mindre skremmende. Etter de gode opplevelsene kjenner du at det gjør noe med din selvtillit. Les deltagernes opplevelser av kurset her.

Sjekk kursoversikten for de ulike stedene her.

 

 

Hva med å knekke taleskrekken i 2019?

“Det er aldri for sent å bli den du kunne ha vært”  George Eliot (britisk forfatter).

Mange som sliter med taleskrekk føler at dette ikke passer inn i deres personlighet. “Jeg er utadvendt og sosial, ingen ville trodd meg om de visste om mine problemer, om all angst som kommer bare jeg skal presentere meg.”. Nettopp derfor er det mange “talevettskremte” som blir spurt om å være toastmaster. De blir tilbudt jobber som innebærer presentasjoner og som også ønsker å ta videreutdanning. Men, skinnet bedrar. Frykten for å ta ordet blir en hemsko, et stort hinder for å få brukt det potensialet som ligger hos den enkelte. På kurs i Presentasjonsteknikk hos Talehjelperen er det ikke uvanlig å møte deltagere som forteller at denne frykten har påvirket mange valg. Valg av utdannelse til hvilken jobb man har søkt. Les om taleskrekk her.

“Hva gjør dere andre her på talekurs for vettskremte?”

Det er vanskelig for deltagerne å se hvorfor “de andre” er på kurset. Dere er jo så flinke! Ja, og det skyldes bl.a at når du får kontroll på kroppen via enkle teknikker, så ser det ut som om du også fikser dette til fulle. Mange synes også det å møte de andre deltagerne er oppløftende. At de andre som tilsynelatende ikke har problemer, er ressurssterke og dyktige, synes dette er vanskelig. Tidligere har mange kjent på at “alle de andre fikser det, det er bare jeg som synes dette er så vanskelig”, det stemmer jo ikke.  Erfaringsutvekslingen er nyttig, man ser og lærer av hverandre. Men, det er den enkeltes utvikling kursleder har i fokus. Det å minne om at “du er der for din egen skyld, for din utvikling, ikke for å sammenlignes med de andre”.

Er 2019 det året du skal tørre å bli den du ønsker?

Gi deg selv sjansen i julegave, knekk taleskrekken,  få kr. 500,- i rabatt ved påmelding før vi skriver 2019.

Se kursoversikt her.

 

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å “kaste seg ut i det”. Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker “dette skulle jeg tatt tak i tidligere”.

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.

 

Hva jeg fikk ut av “Talekurs for vettskremte”

Hei!
Tusen hjertelig takk for et godt kurs! Dagen etter kurs skrev jeg tale til en venninne som ble 40 år og jeg holdt den forrige lørdag.  Hun ble veldig rørt. Ville aldri gjort det før kurset? Så god følelse å kunne glede andre på den måten!I dag har jeg fått praktisert ganger to, med presentasjon av meg selv foran 45 medarbeidere i kommunen og deretter en kort oppsummering av en konferanse foran 40 kollegaer. Jeg kjente ikke på det vanlige kroppslige stresset og indre uroen i dag, selv om jeg var minimalt forberedt. Var egentlig ganske avslappet og det er enormt stor framgang allerede der. Nå er det bare å hive seg ut i det og la det stå til?

Så igjen takk for hjelpen! Du gjør en viktig forskjell som blir verdsatt. Ville bare gi en tilbakemelding om det?

Hilsen Torill, psykiatrisk sykepleier

Presentasjonsteknikken sitter nå- jeg har fått en bedre hverdag

“Hei Siri,

Da begynner det å nærme seg snart to år siden jeg var på kurs hos deg i Trondheim. Jeg sendte deg en mail i fjor høst etter at jeg var toastmaster i min brors bryllup, og takket deg for all veiledning også da. Men jeg hadde lyst å sende deg en ny mail.

En av tingene som var viktig for meg med kurset, var at jeg ønsket å lære meg teknikker som gjorde at jeg ble flinkere til å slutte å begrense meg selv på arbeidsplassen med tanke på å stå foran større forsamlinger. Der har jeg vært åpen til arbeidsgiver tidligere om min «taleskrekk», og blitt møtt med stor forståelse fra mine sjefer.

Status

Nå er status at jeg holder intervju med ulike personer på våre konferanser, hvor antall deltagere varierer alt fra 30-40 stykker, til nærmere 150-200 tilhørere. Jeg er alltid spent i forkant, men takket være teknikkene jeg lærte i fjor, har jeg en helt annen kontroll på spenningen enn før, som er nyttige å bruke hver eneste gang.

Jeg holdt tale i min bestevenns bryllup for et par uker siden, og var ganske spent i forkant om hvordan det kom til å gå. Jeg forberedte meg svært godt, både i forkant med tanke på innholdet, men også på pusteteknikkene, ståteknikkene og tankegangen rett før. Det gikk helt utmerket, og jeg opplevde faktisk glede av å holde tale, det var kanongøy! Tilbakemeldingene i etterkant var også gode fra gjestene.

Viktig lærdom

En annen lærdom jeg har tatt fra kurset: Det er lov å si nei om man blir utfordret til noe man ikke er komfortabel med. Da tenker jeg særlig på når arbeidsgiveren min spør meg i siste liten (gjerne rett før) om jeg kan si noen ord til en større forsamling. Jeg vet at en dårlig opplevelse fort kan sette begrensninger i fortsettelsen, og ønsker derfor ikke å eksponere meg unødig for situasjoner hvor jeg ikke har hatt muligheten til å forberede meg. I slike tilfeller er jeg åpen med arbeidsgiver at jeg ikke sier nei på trass, men at et nøkkelpunkt for meg er gode forberedelser. Det respekterer arbeidsgiveren min, og har gjort at jeg har sluppet å bli utsatt for «tvangssituasjoner».

Så tusen takk for å gi meg denne tryggheten! Det har også gjort meg tryggere som person på generelt grunnlag.

Vi snakkes!”

Er det din tur nå til å ta steget videre? Se kursdatoer, sted og pris her

 

Lær de gode teknikkene – presenter med selvtillit

Kommunikasjonsrådgiver og kursleder Siri Skyttemyr forteller: Da jeg var 17 år møtte jeg taleskrekken ved å stille uforberedt til en fremføring på videregående.

Lite visste jeg at det ville få så store konsekvenser for mitt liv. I flere år fant jeg “smutthull” for å unngå å måtte ta ordet i forsamlinger. Jeg valgte bort utdannelse jeg ønsket å ta, unnlot å søke jobber hvor kravet var “gode muntlige kommunikasjonsferdigheter” og var engstelig for å reise på kurs eller møter hvor man måtte presentere seg.

Tilfeldigheter og pågangsmot gjorde at jeg fant en vei ut av min taleangst. Det jeg lærte førte til et sterkt ønske om å hjelpe alle de andre som jeg visste slet med det å ta ordet i forsamlinger. Det sies at på en liste over folks fobier kommer angsten for å dø på 7.plass, mens angsten for å ta ordet kommer på 1.plass. Nå har jeg holdt “talekurs for vettskremte” i mer enn 12 år og kurset et tusentalls mennesker.

De teknikkene jeg lærte da, deler jeg med deg på mine kurs. Det er viktig å eksponere seg for det som er ubehagelig. Men, kursene holdes kun i landets største byer. Kanskje bor du langt fra et kurssted eller kanskje du ønsker å vite litt mer om dette før du evt. kommer på kurs. Til Oslo kommer deltagere fra Finnmark i sør til Agder i sør.

Nettkurs og bok – “Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken”

Jeg har valgt å lage en kortversjon som nettkurs https://www.talehjelperen.no/nettkurs/ og jeg selger boken som gir litt bredere bakgrunn. Der lærer du teknikkene og prinsippene for å få kontroll med fryktreaksjoner og du lærer grunnleggende presentasjonsteknikk. For noen kan dette være nok til å mestre kommende presentasjoner. For andre kan det kanskje være lurt å komme på kurs i tillegg. Ikke alle har mulighet til å “prøve seg ut” et sted hvor fallhøyden ikke er så stor. Det kan du nemlig gjøre på kurs: der er alle kommet med samme mål:

Få kontroll på kropp og sinn, trene, kjenne mestring og bygge selvtillit innen feltet presentasjonsteknikk.

Taleskrekk ? Eksponeringsterapi viktig for å overkomme frykten

På talekurs for vettskremte er det viktigste å forstå hva som skjer i kroppen ved taleskrekk. For mange har frykten forplantet seg, forverret seg og forårsaket mye unødvendig engstelse og hemninger. Noen har “mistet” mange år med muligheter. Det å lære enkle, gode teknikker før man eksponerer seg for det man frykter mest, er avgjørende for å kjenne god mestring, raskt.

Talefrykt – Hoppe i det?

“Bare hopp i det, det går over” har mange fått tips om. Jeg vil absolutt fraråde dette, det funker ikke for den med virkelig talefrykt. Resultatet blir ofte en ny opplevelse av å feile, og frykten eskalerer.

Talekurs for vettskremte

På talekurs for vettskremte får du innsikt i hva som skjer i kroppen din ved taleskrekk. Og, først og fremst lærer du  de enkle teknikkene for hvordan finne roen i forkant, mens du venter på tur. Hvordan klare å bevare roen, og hvordan holde riktig fokus underveis? Dette er essensen. Når det er på plass, da kan eksponeringstreningen starte.

Det er fantastisk å høre utsagn fra kursdeltagerne, og litt trist, når folk forteller hvor mye denne skrekken har ødelagt og påvirket viktige valg. Noen sier at dette er faktisk årsaken til at de ikke er gift (“da må jeg jo holde bryllupstale, og det har vært uaktuelt), andre forteller at de har sagt fra seg spennende jobber, mens utsagnet nedenfor kom etter forrige kurs i Oslo. Vedkommende sa i starten at han nå sto overfor et valg: “Skal jeg fortsette i den jobben jeg har, eller skal jeg søke meg til en lederstilling som jeg er oppfordret til?” Han uttalte også at “det å stille på dette kurset er noe av det jeg er mest stolt over å ha gjort i mitt liv”

“Hei Siri,
Kurset ditt var fenomenalt, og forhåpentligvis starten på en større endring for min del.
Tiden rett etter kurset var utmerket, men kjenner allerede at jeg trenger å fylle på, og øve på teknikkene. Jeg har ikke mulighet på dette ordinære kurset, men regner med jeg blir med på et oppfølgingskurs igjen snarlig.

Tore”

Nå kan du bli kvitt taleskrekken med onlinekurset vårt – les mer her.

Hvem melder seg på Talekurs for vettskremte?

Hvem er det som kommer på kurs i presentasjonsteknikk, Talekurs for vettskremte?  Deltagerne er kvinner og menn, i alle aldre, i alle typer yrker. Skoleelever, studenter, malere, elektrikere, leger, kommunikasjonssjefer, it-folk, selgere, pensjonister.  Fellestrekkene er derimot mange: Angst for å måtte ta ordet i forsamlinger, angst for å presentere seg, mange unnlater å søke jobber de kan få grunnet frykten, flere sier de ikke tør ta videreutdanning da det krever fremlegg.

Mange har meldt seg på vårt onlinekurs. Se her for mer informasjon.

Så mye potensial med “lokk”

Ofte sier deltagerne at det å melde seg på kurset “satt langt inne”. Flere har tatt kontakt for 4-5 år siden, men motet har sviktet. Det er et stort steg å melde seg på kurs, betale for å gjøre det verste du vet. Utsagn som :”Det å komme hit i dag, er noe av det som jeg er mest stolt av å ha gjort!”

På alle kurs blir jeg litt matt av å se så mange dyktige mennesker som legger lokk på egne ferdigheter og muligheter ved ikke å tørre å ta ordet i forsamlinger. Angsten for å tape ansikt, for at andre skal se hvor nervøs du er, ødelegger. Og angsten for angsten, tenk om jeg får panikk….

På Talekurs for vettskremte kommer alle med samme mål: Det å kunne kjenne at man kan få kontroll på taleskrekken, det å kunne klare å bruke energien på en mer fornuftig måte, ikke på å grue seg, det er også en fellesnevner.

Kjenner du at din taleskrekk ødelegger livskvalitet? At du bruker alt for mye energi på å grue deg, og på å unngå situasjoner hvor du må ta ordet? Kom deg på et kurs.

Etter endt kurs hører jeg ofte: “Hvorfor har jeg ikke tatt tak i dette før?”

Lær gode teknikker, prøv deg ut i en gruppe med “likesinnede”, det er lave skuldre og mye latter.