kurs Tag

Pauser øker en talers troverdighet

Når du som taler tar en pause, rekker tilhørerne å tenke over ditt budskap, de får tid til å reflektere. Hvis du ikke gjør en liten pause, rekker ikke publikum å “fordøye” det du sier, de vil dermed heller ikke huske hva du har sagt.

Det å ha troverdighet for en taler, er av stor betydning. Når du varierer i toneleie og taletempo er det lettere å oppfatte ditt budskap. Det å legge inn små “pauser” gir rom for refleksjon og tid til å sette budskapet inn i en større sammenheng. Pausen behøver bare å være på 2-3 sekunder, nok til at publikum får med seg budskapet og gir dem litt rom før du fortsetter med talen eller presentasjonen.

Vinn – vinn- situasjon

Fordelene med korte, små pauser er flere. I tillegg til å øke din troverdighet, får du som taler roet ned. Du rekker også å tenke på veien videre, formulere deg bedre, og du husker lettere hva som er viktig å få med. Hvor vil du med din tale eller presentasjon, og kommer dette klart nok frem?

Tren på å presentere – i enerom

Det å legge inn små pauser i presentasjonen eller talen må planlegges og trenes på. Bestem deg for hvor pausene skal komme, hensikten med dem, og tren på dette.

Trenger du gode teknikker og trening i ufarlige situasjoner? Sjekk kursoversikten her 

Når skal du legge inn en liten pause?

  •  Før ditt første ord (legg inn en liten pause, 3-7 sekunder, se mot publikum, du skaper kontakt)
  •  Før et viktig poeng (stå stille som en markering av viktigheten)
  •  Før du skal svare på et spørsmål fra publikum (du rekker å tenke over spm og du viser at du reflekterer over dette)
  •  Når du går fra “raske” partier til “roligere” taletempo.
  •  Ta en liten pause, 3-4 sek i stedet for å bruke “fyllord” som hmmmm, øøøøh, osv. når du ikke vet hva du skal si.
  •  Ved applaus, ta en liten pause til den er over toppen.
  •  Ved latter, la folk få le ferdig.
  •  Ta en pause hvis du har stilt et spørsmål, la tilhørerne få tid til å tenke og evt. svare.

I overkant nervøs?

Kom på talekurs hos Talehjelperen hvis du misliker å ta ordet, sjekk linken her

En av de hyppigste fobier

Angsten for å ta ordet i forsamlinger kommer for mange mennesker på plass nr. 1 hvis de skal liste opp sine frykter eller fobier.

Mange synes det er vanskelig å fortelle andre om sin redsel, de ønsker ikke at noen skal vite om det. De føler det ofte som et “svakhetstegn”.

Tok grep – gikk på kurs

Constanse kom på kurs med sin  frykt, og lærte gode teknikker da hun trengte dem som mest i studiet.

I tillegg var hun tøff nok til å bli med Siri Skyttemyr, Talehjelperen, på God morgen Norge i TV2 for å snakke om temaet. “Jeg synes det er viktig å få fokus på dette problemet som skaper begrensninger for så mange mennesker. Man legger lokk på ferdigheter og evner, dersom man ikke tør å utfordre seg selv på dette feltet”, mente Constanse.

Mastergrad eller doktorgrad

Skal du ta en mastergrad, doktorgrad eller du ønsker å være trygg i formidling, er det nyttig med gode teknikker. På kursene hos Talehjelperen får du eksponering i trygge omgivelser. Det er ofte mellom 6-10 deltagere på kurs. Du får kjent på ubehaget. Samtidig er det slik at de fleste som kommer omtrent har den samme frykten, alle kommer for å lære. La ikke studietiden bli ødelagt av frykten for å presentere. Ta grep nå, tenk at du investerer i fremtiden. Husk at mange av de du beundrer også kjenner på den samme frykten, men de presenterer til tross for ubehaget. Det positive er at jo mer man gjør det man frykter, jo mer ufarliggjør man situasjonen. Teknikkene du lærer kan brukes i samtlige situasjoner hvor du kjenner på fryktfølelse. Også de som i utgangspunktet har uttalt at de har sosial angst, har hatt en utrolig utvikling på kort tid. De har kanskje kjent over tid at komfortsonen har blitt trangere og trangere, nettopp da er det viktig å ta grep.