forlovertale Tag

Hva jeg fikk ut av “Talekurs for vettskremte”

Hei!
Tusen hjertelig takk for et godt kurs! Dagen etter kurs skrev jeg tale til en venninne som ble 40 år og jeg holdt den forrige lørdag.  Hun ble veldig rørt. Ville aldri gjort det før kurset? Så god følelse å kunne glede andre på den måten!I dag har jeg fått praktisert ganger to, med presentasjon av meg selv foran 45 medarbeidere i kommunen og deretter en kort oppsummering av en konferanse foran 40 kollegaer. Jeg kjente ikke på det vanlige kroppslige stresset og indre uroen i dag, selv om jeg var minimalt forberedt. Var egentlig ganske avslappet og det er enormt stor framgang allerede der. Nå er det bare å hive seg ut i det og la det stå til?

Så igjen takk for hjelpen! Du gjør en viktig forskjell som blir verdsatt. Ville bare gi en tilbakemelding om det?

Hilsen Torill, psykiatrisk sykepleier

Presentasjonsteknikken sitter nå- jeg har fått en bedre hverdag

“Hei Siri,

Da begynner det å nærme seg snart to år siden jeg var på kurs hos deg i Trondheim. Jeg sendte deg en mail i fjor høst etter at jeg var toastmaster i min brors bryllup, og takket deg for all veiledning også da. Men jeg hadde lyst å sende deg en ny mail.

En av tingene som var viktig for meg med kurset, var at jeg ønsket å lære meg teknikker som gjorde at jeg ble flinkere til å slutte å begrense meg selv på arbeidsplassen med tanke på å stå foran større forsamlinger. Der har jeg vært åpen til arbeidsgiver tidligere om min «taleskrekk», og blitt møtt med stor forståelse fra mine sjefer.

Status

Nå er status at jeg holder intervju med ulike personer på våre konferanser, hvor antall deltagere varierer alt fra 30-40 stykker, til nærmere 150-200 tilhørere. Jeg er alltid spent i forkant, men takket være teknikkene jeg lærte i fjor, har jeg en helt annen kontroll på spenningen enn før, som er nyttige å bruke hver eneste gang.

Jeg holdt tale i min bestevenns bryllup for et par uker siden, og var ganske spent i forkant om hvordan det kom til å gå. Jeg forberedte meg svært godt, både i forkant med tanke på innholdet, men også på pusteteknikkene, ståteknikkene og tankegangen rett før. Det gikk helt utmerket, og jeg opplevde faktisk glede av å holde tale, det var kanongøy! Tilbakemeldingene i etterkant var også gode fra gjestene.

Viktig lærdom

En annen lærdom jeg har tatt fra kurset: Det er lov å si nei om man blir utfordret til noe man ikke er komfortabel med. Da tenker jeg særlig på når arbeidsgiveren min spør meg i siste liten (gjerne rett før) om jeg kan si noen ord til en større forsamling. Jeg vet at en dårlig opplevelse fort kan sette begrensninger i fortsettelsen, og ønsker derfor ikke å eksponere meg unødig for situasjoner hvor jeg ikke har hatt muligheten til å forberede meg. I slike tilfeller er jeg åpen med arbeidsgiver at jeg ikke sier nei på trass, men at et nøkkelpunkt for meg er gode forberedelser. Det respekterer arbeidsgiveren min, og har gjort at jeg har sluppet å bli utsatt for «tvangssituasjoner».

Så tusen takk for å gi meg denne tryggheten! Det har også gjort meg tryggere som person på generelt grunnlag.

Vi snakkes!”

Er det din tur nå til å ta steget videre? Se kursdatoer, sted og pris her

 

Trodde ikke det var mulig å glede seg til forlovertale…

“Takk for det flotte kurset jeg var med på i høst.
Jeg fremførte min forlovertale foran brudepar og 80 gjester uten å kjenne på en eneste nerve. Var 100 % tilstede og kunne også stoppe opp og observere og nyte seansen underveis. Det hadde jeg aldri trudd at jeg noen gang ville være i stand til ?

Liknende tilbakemeldinger kommer med jevne mellomrom inn på mailen og jeg blir så glad for å kunne gjøre en forskjell! En deltaker uttalte følgende: “Talekurset er det mest matnyttige kurset jeg har tatt etter kurset til førerprøven, og jeg har tatt mange kurs!”

God presentasjonsteknikk er avgjørende

Det å ha gode teknikker er en trygghet i presentasjonssituasjoner. Å holde en bryllupstale eller en presentasjon i jobbsammenheng kan for mange innebære å grue seg i uker i forkant. Mye energi blir brukt til ingen nytte, og mange mister nattesøvnen. Mange som kommer på kurs føler at de er alene om å grue seg så inderlig bare de skal presentere seg eller holde en tale. De kjenner det som at “ingen har det så fælt som jeg”, og “jeg er sikkert et håpløst tilfelle”.

Som kursleder har jeg ikke vært borti håpløse tilfeller, men det er ingen quick-fix. Det kreves for de fleste en innsats også etter fullført kurs å trene daglig på det du lærer på kurset. Det som er så bra, er at du ikke trenger publikum for å få teknikkene inn i systemet ditt.

Det å vite at du har et verktøy

Med teknikkene du lærer på kurset har du alltid “et verktøy” som du kan bruke.
Det er viktig å finne roen mens du venter på tur, da det for mange er i ventesituasjonen at det starter.
Stormer du frem og begynner på for høy puls, er det vanskelig å ta seg inn igjen.

På kurs lærer du det nyttige mønsteret, gjør gode erfaringer og bygger selvtillit.

 

Presentasjon- Synlighet er dagens mantra

Er du en av dem som prøver å unngå en presentasjon eller enhver situasjon hvor du må snakke i forsamlinger? Får du panikk bare ved tanken? Da er du ikke alene. Det er mange som får hjertebank, kjenner halsen snører seg og flere forteller at de blir søvnløse uker i forveien. Det blir sagt at taleskrekk er en av de hyppigste fobier.

Ikke forbli usynlig

Når du unngår mulighetene for å holde en presentasjon, tale, presentere eller å uttale deg i møter, risikerer du samtidig å bli “usynlig”.  I dag er synlighet det store mantraet i næringslivet og i politikken. Ikke minst underbygges dette av sosiale mediers inngripen i vår hverdag. Det er økte krav til sosial kompetanse i næringslivet. Er du en av dem som leter etter “smutthull” for å unngå å være synlig? Dersom du er det, så bør du vite dette: mange av de menneskene som du beundrer, som tilsynelatende er “født til det”, har faktisk vært “vettskremte” talere som har funnet sin eie til suksess gjennom målrettet trening og praksis. Det kjenner nok likevel på frykten, men de gjør det som skremmer dem likevel.

Psykologer hevder der finnes to typer angst: den kalde angsten og den varme angsten. Den kalde angsten lammer oss. Den varme angsten gjør oss tent, spent og motivert. På kurs kan du lære å styre energien (angsten) slik at du kan bruke den til ditt beste. Med enkle teknikker kan du klare å kanalisere angsten og energien din til å fokusere bedre og til å prestere slik du ønsker.

Når det er ting man frykter, er det viktig å utsette seg for frykten. Men, det bør gjøres i kontrollerte former. På et kurs hos Talehjelperen lærer du først teknikker for å kontrollere energien din, deretter starter vi en gradvis eksponering. Resultat: Bedre selvtillit i ulike situasjoner, med fokus på presentasjonsteknikk.

Tør du å utfordre deg selv med presentasjoner?

….eller tenker du at det ligger ikke for deg å holde presentasjoner eller taler. Har du resignert?

Når du rammes av «taleskrekk» vil du fort oppleve at komfortsonen din blir trangere og trangere. Plutselig er det ting som blir vanskelig som aldri tidligere har vært et problem.  Du blir kanskje redd for å bli redd, kjenner på angst for angsten.

Unngår du situasjoner?

Kjenner du at du vegrer deg mer og mer for å ta ordet, presentere deg eller holde fremlegg eller presentasjoner? Da er det viktig å ta grep.  Ved å melde deg på kurs hos Talehjelperen, lærer du teknikker for å få kontroll i situasjonene, du får mye eksponering i liten gruppe og du får utvidet din komfortsone. På kurset bygger vi selvtillit, noe du raskt vil kjenne på. Og, det er selvtillit i situasjonen som gjør at du etter kurset skal fortsette den gode utviklingen som startet de to kursdagene. Det å komme på kurs og møte andre mennesker i alle typer yrker og situasjoner, gjør at du også vil revurdere deg selv. Mange finner ut at de har det ikke verre enn alle de andre som er på kurset, en fattig trøst kan du si, men det hjelpere å ikke kjenne seg så alene med problemet. Det du også vil se, er at selv om alle sier de «var kjempenervøse», så fører teknikkene og de nye ferdighetene til at du ser og oppleves som om du har full kontroll. Og det er jo fint, for mange er redd for at angsten kan være synlig for andre. Men det viktigste for meg, er at du også etter hvert kjenner deg komfortabel når du står foran en gruppe mennesker.

Utvid komfortsonen

Det sies at det er utenfor komfortsonen at magien skjer! Sant nok. Når du har trent og forberedt deg, og kjent på sommerfuglene i magen gir det et ordentlig adrenalin-kick etter fullført oppdrag når du kjenner på mestringen.

 

 

Vellykket bryllupstale – den store prøvelsen

Det å holde en vellykket bryllupstale, er for mange en stor utfordring. Mange rekker å grue seg lenge før bryllupsdagen er der.  Man vil jo så gjerne at dette skal bli bra. Enten du skal holde tale til brud, brudgom, eller du skal holde forlovertale eller foreldretalen, ønsker du å lykkes.

Men hvordan er en vellykket tale?

Der er ingen fasit på det, men der finnes mange oppskrifter på

Hvordan holde en dårlig tale:

  • Talen er for lang
  • Talen er for intern
  • Det er mye oppramsing av egenskaper, fakta osv.
  • Du tråkker over streken
  • Du snakker mest om deg selv

 

Bryllupstale – gode råd

Selv om der ikke finnes noen fasit på en god bryllupstale, er der noen tips du kan ha nytte av. Underbevisstheten hjelper deg ofte på veien når du har bestemt deg for å skrive en tale. Det er ikke alltid den første innskytelsen som er den beste. Ved å bruke litt tid på å vurdere alternativene, kan du plutselig få en god idè. Det kan være en sangtekst, en spesiell episode, en matrett, en lidenskap, eller det kan være et ordtak eller et sitat som gir deg akkurat de stikkordene du trenger til din tale. Ved å starte tidlig på tankeprosessen, har du dermed større sjans for å klare å skrive talen du blir fornøyd med. Og det å ha et godt manus, er viktig. Det gjør det lettere å klare å forberede seg godt, og kanskje du kan klare å glede deg til talen i stedet for å få ødelagt en god middag og fest grunnet nerver. Godt manus og gode forberedelser gir deg større tro på at du kan lykkes, og det har du god grunn til.

  • Bruk litt tid på idèmyldring
  • Finn din stil, du MÅ ikke være morsom
  • Talens lengde bør være fra 2-5 minutter, ikke lengre
  • Hopp over innledningen, ikke unnskyld deg
  • Bit deg selv i halen, avslutt med samme poeng som du startet med
  • Les talen høyt, kjenn at språket er ditt
  • Ikke for lange setninger
  • Tren for speilet, film gjerne deg selv
  • Jo mer du trener, jo mer komfortabel virker du
  • Ikke ta deg selv så høytidelig
  • Fokuser på den personen talen er skrevet til, det er den du vil glede

Er det tillatt med manus?

Ja, du kan ha manus, men vær gjennomtrent! Husk at blikket ditt skal mest mulig opp og ut mot tilhørerne og hovedpersonen.
Få manus ned på små kort, og lim gjerne manuset på fargede ark som matcher dressen eller kjolen din:)

Lykke til, og trenger du eksponering, så kom deg på kurs hos Talehjelperen !