3 tips for å bli kvitt taleskrekken

3 tips for å bli kvitt taleskrekken

Kjenner du på taleskrekken ?

Her får du 3 tips i presentasjonsteknikk som kan gi deg en bedre hverdag:

  1. Sett ned tempo, unngå stress i forkant
  2.  Lær gode teknikker for å få riktig fokus
  3.  Tren på å legge inn “pauser” i foredraget ditt ( 2-3 sekunder gjør underverker)

Sett ned tempo

Når du kjenner på nervene i forkant av en presentasjon, har du ofte lett for å stresse og jage deg opp. Stress er i denne forbindelse din verste fiende. Går du med veldig høy puls, er det vanskelig å “komme ned” når du står der og skal prestere. Gå litt roligere, snakk litt roligere, ta kontroll. Tren på dette i forkant, også dagene før. Visualiser hvordan du vil dette skal bli.
Lær gode teknikker for å få riktig fokus

Mye av taleskrekken skyldes overdrevet fokus på egen person: “Hva tenker de andre om meg? Ser de at jeg er nervøs?” Ved å fokusere kun på mottakerne er det lett å analysere alt som skjer som negativt for egen del. Er det en i publikum som gjesper, kan du fort tenke: “Er jeg SÅ kjedelig”. Det er lett å få panikk, også i ventesituasjonen, før du skal i ilden. Da er det viktig å lære teknikker som gjør at du får konsentrasjonen på rett plass. Du skal fokusere på egen ro, ta kontroll over kropp og sinn. Dette er teknikker som du raskt får til hvis du deltar på “Talekurs for vettskremte”. Her kan du lese om Tereses erfaringer i Aftenposten for en tid tilbake:

http://www.aftenposten.no/jobb/Taleskrekk-hindrer-karriren-6853710.html

Tren på å legge inn pauser

Ved å trene på å legge inn pauser (kun 2-3 sekunder) kjenner du raskt at du får en bedre kontroll på det som skjer. Det er skummelt å legge inn pauser, men prøv og øv på det. Dette er også viktig når du deltar på kurset. Du får eksponering i små grupper, flere omganger med lette øvelser og fokus på teknikk og du kjenner raskt på mestringsfølelsen. Gode opplevelser på feltet gir fort bedre selvtillit.

Kursoversikten finner du her