Eksponering – viktig middel mot taleskrekk

Eksponering – viktig middel mot taleskrekk

Eksponering – viktig middel mot taleskrekk

Rådet om å “kaste seg ut i det” nytter ikke mot taleskrekk.  Det kreves teknikker og eksponeringstrening. Lær enkle teknikker for kontroll. Ved hjelp av superenkle fremføringer og gjentatt repetisjoner får du prøvd deg uten den store fallhøyden. Først eksponering i liten gruppe, deretter i litt større gruppe (maks 12). Du får mange repetisjoner, da teknikkinnlæring og eksponering er det viktigste på kurset. Det blir som når du skal hoppe fra 10 meteren, du starter på 1 meter for deretter å øke utfordringen.  Slik jobber vi også på kurset. Ved å heve listen etter hvert, vil du raskt kjenne at den største frykten slipper taket. Når du i tillegg har teknikkene du lærer med deg videre, vil du alltid vite at du har din “livbøye” om det skulle melde seg nerver i forkant og underveis av din tale eller presentasjon. Det å vite at du har et nyttig verktøy mot taleskrekken, gjør at du lettere tør å påta deg nye utfordringer. På den måten bygger du selvtillit i fremføringssituasjoner.

Det er viktig å presisere at når du er på «talekurs for vettskremte» skal du ikke sammenligne deg med de andre kursdeltagerne. Det er din utvikling som er viktig her: hvor var du da du startet på kurset, hvor er du når du er ferdig på de to dagene, og ikke minst, hvordan kan du komme dit du vil innen feltet presentasjonsteknikk?  Det er det viktigste du kan tenke på.  Enkelte deltagere tar kontakt i forkant for å sjekke om kurset kanskje blir FOR trygt? Til det vil jeg si at de fleste kjenner igjen symptomene på taleskrekk på kurset, selv om virkeligheten iblant er skumlere.  Om du har mye eller ingen fremføringserfaring har liten betydning for ditt utbytte av kurset.

Da James B. Conant var direktør ved Harvard, hadde han en statuett av en skilpadde på skrivebordet sitt. Stetten hadde følgende inskripsjon: «Tenk på skilpadden. Den kommer seg bare forover hver gang den stikker hodet frem.»