Siste forberedelser før din store presentasjon, bryllupstale, konfirmasjonstale

Siste forberedelser før din store presentasjon, bryllupstale, konfirmasjonstale

Det er dagen før din store presentasjon, bryllupstale, konfirmasjonstale eller hva det nå enn er.

De viktige forberedelsene er unnagjort, manuset er klart, og treningen har gjort at du kjenner deg så klar som mulig for det som skal skje. Ta deg gjerne en tur i lokalet hvor du skal holde innlegget eller talen, eller visualiser at du gjør det. Gå rolig og behersket frem til stedet du skal fremføre, evt. stå bak stolen hvis du skal tale ved bordet.

Prøv ut hvordan det er å stå der, uten publikum, visualiser hvordan det blir med fullt av mennesker der. Kjenn at du sanser gulvet, jobb med å bli rolig i kroppen og ta en god magepust. Tenk at du med klar og god stemme begynner talen din. Har du mulighet, så hold talen eller presentasjonen en gang eller to på stedet, med eller uten noen tilhørere. Alt du har gjort før, blir kjent og dermed tryggere.

Visualiser at du lykkes

Bruk visualisering, hvordan ønsker du at dette skal gå? Jo, du ønsker å holde en god tale/presentasjon. Være overbevisende, trygg og rolig. Det kan også hjelpe å ha fokus på hvorfor du gjør dette. Du ønsker å glede bruden, brudgommen eller hedersgjesten, eller du har jobbet mye med et prosjekt og ønsker å dele dine kunnskaper.

Tenk at «dette gleder jeg meg til». Det kan hjelpe deg til å tro på det, selv om det ikke kjennes helt sant. Det å sende et smil til tilhørerne, har samme effekt. Ditt ytre uttrykk sender positive signaler til dine indre organer, du finner lettere roen.

PMV- positiv mental visualisering er en teknikk som brukes mye av idrettsutøvere, men som er blitt mer og mer utbredt også i arbeidslivet. Visualisering går ut på at en lager seg et bilde i hodet der en ser seg selv utføre en prestasjon med glans.

Forskning har vist at visualisering kan forbedre idrettsprestasjoner (Felz og Landers 1983) Visualisering er en måte å trene på i tankene. Når du har trent og visualisert hvordan du ønsker din presentasjon eller ta skal bli fremført, kan du lettere hente frem følelsen av å lykkes underveis.