Lag en god tale på 1-2-3

Lag en god tale på 1-2-3

Tale etter modell Fortid-Nåtid -Fremtid

En god tale på 1-2-3 kan lages etter modell med utgangspunkt i fortid, nåtid og fremtid fungerer greit enten du har dårlig tid til forberedelse eller god tid. Er du ute i god tid, kan du selvsagt klare å få med enda flere gode poenger og fine ordspill.

Men, modellen fungerer enten du skal snakke til/om en person eller du skal tale i en organisasjon. Om du så må uttale deg uten noe tid til forberedelse, kan denne modellen være nyttig.

En bærende idè

Det kan hjelpe deg om du klarer å “koke ned budskapet” til en setning. Hvis du klarer dette, er det lettere å finne innhold for resten av talen. Er det bryllupstale til din kjære kan det f.eks være “du er den jeg ønsker å dele livet mitt med”.

Det å bruke spørreord i forberedelsene dine, kan lettere komme igang. Bruk hva, hvem, hvor, hvilke, hvorfor, hvordan som hjelpemiddel. Husk at talen ikke må være for lang, kanskje 2-3 minutter og maks 4-5. Det er bedre å være målrettet enn å prøve å få sagt alt…

Fortid

Hvor møttes dere?
Hvordan var omgivelsene?
Hva var det som gjorde at du la merke til ham/henne?
Hvordan var omgivelsene?
Hvorfor var dere der?
Hva snakket dere om?
Hvilke filmer/konserter har dere sett og hva slags musikk hørte dere på…

Nåtid

Hva liker dere å gjøre?
Hva slags mat liker han/hun?
Hvor liker dere å reise?
Hvem gjør hvilke oppgaver?
Hvilke særtrekk har vedkommende?

 

Fremtid

Hva drømmer dere om?
Hvilke planer i nærmeste fremtid?
Hvor er dere om 5-10 år?
Hva ønsker du å se tilbake på om dere blir gamle sammen?

 

 

Inspirasjon til en god tale på 1-2-3

Det å få en god idè som man kan spille på gjennom talen er fint. Det kan være en god sangtekst, et dikt eller at vedkommende du skriver til har en spesiell interesse eller lidenskap. En god innledning fører oss rett inn i talen, gå rett på sak. Klarer du i tillegg å få til å innlede og avslutte med samme poeng, det kalles i journalistikken “å bite seg selv i halen”, så er det et fint knep. Skap gjerne følelser og gjenkjennelse, krydre talen med gode “bilder”, gå tett på. Bruk humor, vær ekte, og tren, tren og tren. Trenger du trening, gode teknikker og eksponering i liten gruppe, hvorfor ikke ta et kurs, les deltagererfaringer fra “Talekurs for vettskremte” her

Ikke la taleskrekk ødelegge

Skal du gifte deg, er det trist om nerver ødelegger den store dagen, gjør noe med det.

Trenger du å lære gode teknikker for å bli trygg og komfortabel i tale- og presentasjonssammenheng, bli med på “talekurs for vettskremte”.  Les mer og se kursoversikt her.