Emosjonell tale – 5 tips

Emosjonell tale – 5 tips

Holde tale – Er du redd følelser tar overhånd?

Iblant er det mye følelser i sving hvis du skal holde en tale. Det kan gjelde alle taler, bursdagstale, bryllupstale, konfirmasjonstale, minnetale eller for eksempel tale ved skoleavslutning. Da spør mange seg selv: Skal jeg holde den talen når jeg er så redd for å ta til tårene, eller skal jeg heller la være?

Skal – skal ikke – holde tale ?

Etter å ha holdt kurs i presentasjonsteknikk i mer enn 11 år, gir jeg følgende råd når jeg blir spurt: Har du det minste lyst til å holde talen, så bør du forberede deg på å gjøre det. Skulle du da velge å ikke gjøre det likevel, kan det være du angrer i ettertid, og da kan du ikke få endret på det. Går du for å gjøre det? Her er noen tips som kan få det til å bli en god opplevelse:

5 tips for emosjonelle taler:

  1. Kom raskt i gang med manus
  2. Vær obs på lengden, 2-3 minutter, maks 4-5 minutter
  3. Skriv talen ned på mindre ark/ kort
  4. Tren høyt i enerom, gang på gang på gang…
  5. Tiden er inne: Stå godt “plantet”, hold et rolig tempo og husk å puste

Det å skrive manus er bra. Ta “høreprøven” som journalister ofte gjør. Ved å lese talen høyt, hører du om det klinger greit, at du ikke gjentar ord (bytt evt. ut med synonymer). Når det gjelder følelsene dine, er det viktig å øve. Det at du har trent og trent og sagt og hørt de vanskelige ordene mange ganger, (mens du står godt!) det fører til at du lettere klarer å holde talen uten at følelsene tar overhånd. Det som er viktig, er at du bruker Positiv mental visualisering: Hvordan ønsker du at dette skal bli? Se for deg, og kjenn på følelsen du vil ha etter vellykket utført oppdrag. Det kan bli en opplevelse du er stolt av! Les mer https://www.talehjelperen.no/laer-presentasjonsteknikk-ta-kontroll/