Bedre kommunikasjonsferdigheter? – et mål for 2018

Bedre kommunikasjonsferdigheter? – et mål for 2018

Er bedre kommunikasjonsferdigheter et av dine mål det kommende året?

Ønsker du å bli en tøffere, bedre og ærligere utgave av deg selv i året som kommer? Tørre å bruke de kvalitetene du kjenner at du sitter inne med? Tørre å gå litt utenfor komfortsonen, kanskje daglig? Ikke være så redd for å dumme deg ut, tro på deg selv og på det du ønsker å gjøre? Da vil bedre selvfølelse komme som en bonus. Det motsatte skjer når man ikke tør. Ikke tør å holde konfirmasjonstale, holde bryllupstale, holde tale til mor eller holde en presentasjon. Selvfølelsen er nedadgående for hver gang du unnlater å gjøre noe du har lyst til, men ikke tør.

Taleangst hindrer gode kommunikasjonsferdigheter

“Hadde det ikke vært for frykten, hadde jeg lettere fått vist hva jeg kan” hører kursleder ofte. Det ligger mye kompetanse skjult hos “talevettskremte”.  Da er det heller ikke så godt for omgivelsene og arbeidsgiver å bli klar over denne kompetansen, da det er lett å bli “usynlig” fordi mange ikke ønsker fokus i møter, i plenum eller i sosiale lag. Tar nervene overhånd, klarer du kanskje heller ikke å vise hva du kan i muntlige eksamener.

Presentasjonsteknikk

Det mange ikke er klar over, er at det for de fleste handler om å lære gode teknikker for kontroll, og deretter prøve seg ut i trygge omgivelser. Gjør du gode erfaringer, kjenner at nyttige teknikker kan hjelpe deg, ja så tør du raskt mer. Det å vite at man har et “verktøy”, at man kan bremse følelsene og iblant tendensen til panikk (som mange kan kjenne på), fører til at man begynner å tro på at man kan. Da bygger du selvtillit.

Riktig kroppsspråk bedrer kommunikasjonsferdigheter

Visste du at små endringer i ditt kroppsspråk kan føre til bedre selvtillit når du trenger det som mest. Bare tenk på hvor skjør den grensen er, fra å kjenne stor selvtillit til å føle seg mindreverdig. Dette kan du klare å påvirke i positiv retning, men det krever bevissthet og enkle teknikker. Med et utvidende kroppsspråk utskiller kroppen den rette miksen av hormoner, mer testosteron (som gjør deg modigere) og mindre av stresshormonet (kortisol). Dette kan du lære mer om på nettkurset, eller Sjekk ut kursplanen hos Talehjelperen her